SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

När snaran dras åt kring yttrandefriheten

Av Linda Bjuvgård

En av många trender som pekar mot att vi går mot hårdare tider är den att yttrandefriheten inskränks både lite här och var, och allt oftare. Man kan tycka att en sådan trend borde få människor att dra öronen åt sig och reagera men istället sker ofta ett av två ting. Det ena är att folk helt enkelt blundar, blir uppgivna och lallar vidare i sina ekorrhjul med fredagsmys. Det andra är att de, tvärtemot vad man skulle kunna tro, själva yrkar på mindre yttrandefrihet.

Men egentligen är det inte så konstigt. Mats och jag här på Klar Sikt har länge talat om hur vi människor själva bygger de fängelsemurar som både inskränker vår frihet och hindrar vår möjlighet att uppnå vår fulla potential som människor. Det självdestruktiva beteendet är inbyggt i systemet (inte i människan i sig), ett s.k. systemfel, som vi ser det.

Vi har som sagt sett det hända många gånger de senaste åren och även om vi inte längre förvånas så kan vi inte låta bli att ibland bli lite upprörda. Det senaste exemplet på denna trend upptäckte jag idag. Efter åratal av negativt bemötande, ett slags kollektivt mobbande och lögner har Anna Wahlgren äntligen fått någon slags upprättelse genom en artikel som korrekt återger och objektivt berättar om hennes s.k. Sova Hela Natten-kur. Reportern har varit med och på plats bevittnat Annas årliga ”sömnkurarkurs” där några bebisar lärt sig att sova långa oavbrutna nätter samtidigt som några kvinnor har utbildats till diplomerade Sova Hela Natten-kurare.

Att tidningen Metro haft mage att göra ett sådant reportage och dessutom gett reportaget ett ganska stort utrymme i sin tidning är något som har upprört Anna Wahlgrens kritiker ordentligt. De har startat ett upprop och skriver där bl a:
 
”Vi anser att Ni på Metro genom er okritiska artikel kan locka föräldrar till att använda Sova Hela Natten på sina barn och att de då kommer vända sig till detta forum (Anna W:s nätforum där hon och hennes medhjälpare stöttar och ger råd om sömn, barnafostran m.m./Min anm.). Genom att föräldrarna där hamnar i ett forum med attityden ”allt vi säger är rätt” och de dessutom har läst Era okritiska artiklar finns en stor risk att främst osäkra förstagångsföräldrar kan komma att lockas till att ta till rent skadliga metoder mot sina barn.”

Man kan undra om det finns någon lag på att artiklar måste vara utformade på det ena eller andra sättet. Jag tror faktiskt inte det. Man får inte ljuga eller kränka någon, men man får skriva helt till någons fördel om man så vill. Med andra ord så får man skriva en okritisk artikel, t ex en artikel som bara beskriver något rätt upp och ner utan att vare sig ta ställning eller lyfta fram eventuell kritik mot det som artikeln handlar om. Detta görs också dagligdags. Intressant att notera är att upprorsmakarna förstås inte ifrågasätter de horder av, inte bara kritiska, utan även kränkande och förtalande artiklar, TV-inslag och annat som redan finns om denna sömnmetod och om Anna Wahlgren som person. Förstås. I de fallen är ju yttrandefriheten alldeles, alldeles underbar. Trots att de artiklarna/inslagen saknar allt det som uppropsmakarna i detta fall kräver av Metro. 

De skriver vidare:

”Vi tror på intet sätt att föräldrar är intelligensbefriade, men det finns som sagt redan exempel på exempel i forumet på föräldrar som går emot sina egna instinkter om rätt och fel pga de råd som ges på forumet och den kritik de får när de försöker säga emot.”

Jo, det är precis det de antar att föräldrar är. Intelligensbefriade alltså. Om de hade trott att människor är kapabla att tänka och känna in själva så hade de aldrig skapat något uppror mot Metros användande av yttrandefriheten.

Experter har ju alltid rätt. Det är de som berättar för oss hur vi ska vara och, inte minst, hur vi ska ta hand om våra barn. Om en expert skriver under ett upprop med sin fina titel så är förstås uppropet helt i sin ordning och alla andra kan, efter en lätt skumläsning av uppropet, sluta tänka och skriva under. De också.

På slutet av uppropet sansar skribenterna sig lite och berättar om sina önskemål:
”Vi önskar att ni hade kunnat göra fler artiklar om barn och sömn, ta med vilken väl underbyggd kritik det finns mot Anna Wahlgrens råd och framförallt Sova Hela Natten som metod, ta upp lite andra metoder som finns och gärna ha med en barnläkare eller barnpsykolog (eller båda delarna) som kan ge sina åsikter på de olika sömnmetoderna.”

Det kan vara intressant att notera att den typen av önskemål aldrig någonsin dykt upp när det har publicerats negativa påståenden om Anna Wahlgren eller hennes metoder. Då är det ingen som ropar efter Annas syn på saken eller - läskiga tanke - kritik mot experterna, dvs. barnläkarna och barnpsykologerna. Och med tanke på hur mycket skada de har åsamkat barn (och föräldrar, i synnerhet mammor) genom historien så finns det all fog i världen att också syna dem i sömmarna. Eller tror verkligen alla att NU, i denna så kallade moderna tid så gör alla helt plötsligt rätt hela tiden och kommer aldrig med några skadliga råd. Och att allt tokigt som någonsin har skett bara är, visserligen beklagansvärda men ändock, historiska fakta?

En barnläkare som i detta NU är verksam och vars ord är mycket tunga och vägledande inom bl a BVC är Berndt Eckerberg. Han en av de största förespråkarna (och eventuellt dess upphovsman – det finns olika uppgifter om just det) för den s k 5-minutersmetoden. Sömnmetoden går i korthet ut på att barnet ensam i sin säng ska somna på egen hand. Var femte minut går man in till barnet och på något sätt, utan att röra vid det, visar att allt är lugnt. Sedan lämnar man barnet ensam i fem minuter till. Denna procedur ska man sedan upprepa tills dess att barnet somnat. Det spelar ingen roll om barnet skriker eller gråter hysteriskt.

Eckerberg är lustig på så sätt att han själv medger att metoden går emot våra föräldrainstinkter och att det naturliga egentligen är att barn sover tillsammans med sina föräldrar och vaknar flera gånger per natt. Alla som någonsin umgåtts med ett barn som skriker och gråter hysteriskt vet att fem minuter är en evighet.

Detta finns det förvisso kritik mot men inga upprop! Inga hoper av arga föräldrar som skapar femtielva Facebookgrupper eller forumtrådar på 2000 sidor. Problemet här är förstås att metoden förespråkas av en barnläkare. Nog måste väl ändå hans utsagor vara väl underbyggda och OKEJ? Han är ju en EXPERT för guds skull, tycks gemene man tänka. 

Jag tycker inte speciellt mycket om Anna Wahlgrens sömnkur, men den är i alla fall bra mycket bättre än 5-minutersmetoden som etablissemanget, de s.k. experterna, förespråkar. Men oavsett vad jag tycker eller vad du tycker eller vad någon tycker så är det allra viktigaste; att vi får tycka det och uttrycka det!

Voltaire hade förstått något grundläggande och viktigt när han sa:
Jag hatar det du säger men jag är beredd att dö för din rätt att säga det.

Jag hatar dock inte något av det Anna Wahlgren säger eller står för. En del är bra, annat dåligt och ytterligare annat jättebra. Poängen är att vi måste akta oss för demoniseringar och svartvitt tänkande. Det kan inte sägas nog ofta.

Vi måste lära oss nyansernas språk innan allt går åt skogen.

Tags:
Categories: Barnafrågor | Krönikor av Linda

0 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Vårt nästa alster


Av Mats Sederholm och Linda Bjuvgård

Hej på er. Idag tänkte vi säga några ord om vad som tar upp vår fritid just nu. Det påverkar nämligen frekvensen på krönikorna här.  Förutom småbarn och två heltidsjobb har vi sedan några månader tillbaka påbörjat vårt nästa bokprojekt som är utan namn än så länge.

Ett projekt vi inte vetat om vi skulle ta itu med över huvudtaget för ett halvår sedan. Men med hösten, som alltid är den bästa perioden att sätta igång nytt på, så föll det sig naturligt.

Innan vi går vidare så vill vi säga att arbetet med Robotfolkets spridande fortsätter. Det tickar på med beställningar, budgeten är klar sedan en tid tillbaka och bara den här veckan så har vi fått ett samtal från en läsare som var överväldigad av boken, som var påläst, äldre och duktig på skrivande och på litteratur.  Vi skickar nu i helgen, och efter visat intresse, ett recensionsex till en av Sveriges mest synliga journalister, för att nämna några händelser kring boken. Konkurrensen i att sälja och marknadsföra böcker är stentuff.

Som alla förstår så är det en oerhört stram tidsbudget vi arbetar med till vardags. Detta är ytterligare ett ”omöjligt projekt” ungefär som med Robotfolket som byggdes under nätterna. Nu har vi ännu mindre tid. Så viljan är stark!

Den nya romanen är inte en fortsättning på Robotfolket. Men självklart kommer läsaren att känna igen sig i spänningen och i vad för insikter som förmedlas.

Den utspelar sig i framtiden men inte allt för långt bort. Karaktärerna kommer att vara friare, mer ”vanliga människor”, men samtidigt väldigt ovanliga ska det visa sig. Vi kommer att släppa in lite mer av andliga fenomen eftersom detta egentligen är något som vi båda i grunden gillar skarpt och inte minst, har djupa kunskaper om. Även science-fiction konceptet är något som vi älskar och kanske främst Linda. Tja, science-fiction ,vi väljer att kalla romanen för en dystopi.  Den kommer hur som helst att vara rasande spännande i en ytterst omvälvande tid. Våra reflektioner om samhället finns självklart med, men inte i Robotfolkets undervisningsform.  Våra insikter om världen växer för varje dag. Därför är det att förvänta sig att nästa bok kommer att vara ännu mer träffsäker.

Vi hoppas vi har lärt oss massor av äventyret med Robotfolket och förväntar oss att kunna skapa en bok som är bättre på alla sätt. Språkligt, dramaturgist och insiktsmässigt. Vi hoppas också kunna producera den här på mycket kortare tid än Robotfolkets 2 ½ år. Att skapa en bok är en gigantisk apparat.

Just nu håller vi på att skissa på storyn. Det fungerar väl så här långt. Fantasin flödar på. Några karaktärer bestämde vi oss för från början även om vi inte exakt visste hur de skulle vara. Just nu växer de fram allteftersom handlingen utkristalliserar sig. Även namnen på dem låter vi växa fram så att det synkar med deras karaktärer.

Linda har suttit och researchat  i några veckor kring teknologier och ämnen som vi vet att många som läst Robotfolket tycker är intressant men också skrämmande. Att se in i framtiden är svårt, men vår tanke är att låta dagens utveckling fortsätta och sedan låta läsaren kliva in i bokens handling. Vi lovar, det kommer att väcka många läsare till insikt!

Bokens titel är oerhört viktig. Vi längtar efter den eftersom den är en grundbult rent energimässigt i arbetet med boken, men samtidigt är den så viktig att det får dröja ett tag till.

Bokens handling berör hela planeten. Både delar av en okänd historia och inte minst det dramatiska öde som den går till mötes.  Men den är tänkt att vara lika dramatisk på det lilla och mänskligt nära planet. Intressanta personligheter och relationer har varit några nyckelord för oss.

Vi kommer att fortsätta med ”innehållsdesign” och research i flera månader framöver. Vi hoppas kunna skriva de första raderna under 1:a kvartalet 2011. Med mycket flyt så är den ute i bokhandeln till julen 2011. Men som sagt, vi har en fruktansvärt tight tidsbudget, så detta är bara spekulationer.

Självklart kan vi inte trolla med tiden varför Klar Sikt blir aningen drabbat. Främst för Linda som har tajtare tidsramar än mig själv.  Men även en massa annat skrivande och läsande här och var på nätet kommer att minska. Även mejlkorrespondensen kommer att gå långsammare. Vi hoppas att ni har överseende med detta.

Ett nytt alster är på väg, ett barn, en skapelse som kommer att krypa innanför många av er. En bok med vemod, glädje, rädsla och en okuvlig kamp. En bok med människor som handlar på instinkt, en bok som kommer att lyfta upp människan, som kommer at ge människan upprättelse. En bok som gör upp med all den indignation som många av våra läsare upplever just nu och skriver till oss om. Men det är också en bok med en kittlande magi i en oerhört omvälvande framtid.

Vi återkommer.

Mats & Linda

Tags:
Categories: Allmänt | Krönikor av Linda | Krönikor av Mats

3 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Bloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper