SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

Framåt folk


Av Mats Sederholm

Vi står inför ett nytt år, vi står mitt i en värld som blir allt vansinnigare, vi står mitt bland människor som bejakar den av ren rädsla och med brist på kunskaper. Men vi står också i en värld där människor blir alltmer medvetna.

Hjälp till att riva de fundament som plågar och söndrar människor varje dag och på alla möjliga sätt och vis.

Materialismen, politiker, media, kulturelit, tom underhållning, patriarkal dominans, vetenskapsexistentialism och andlig fobi är några av de krafter och strömningar som stadigt vill avreglera det mänskliga, som inte tycker om människors grundkraft och förmåga, som inte gillar mänsklig kreativitet såvida den inte har ramats in, paketerats om och kanaliserats till att driva på vårt samhälle i samma riktning som tidigare.

Människor som tänker själva, som lätt upptäcker mönster, som tröttnar på monotona livsstilar, som har annorlunda perspektiv och funderingar, som försöker att göra saker för att det känns naturligt, rätt, viktigt och inte minst kärleksfullt, blir allt färre, de blir allt mer otjänliga i vårt samhälle. De blir obekväma.

De förstår hur oerhört omfattande den här dämpande hinnan av splittring, ytlighet och meningslöshet är och de märker för varje dag hur allt vansinne växer sig allt mer kompakt. Många, väldigt många ger upp, de döljer sina naturliga och mänskliga instinkter till förmån för anpassning, till förmån för att inte bli övergivna. Och när de goda och hjärtliga intentionerna inte ger energi tillbaka, när det ljusa inte ser dem så vänder de sig till det mörka. De gör det för att människan ändå vill existera, den vill bli sedd, även om det så bara är djävulen kvar som ser henne.

Politiker oavsett färg söker få ut dig i arbetslivet, men ytterst inte för att du ska må bra utan främst för att de vill ha så många fungerande arbetsresurser som möjligt tillgängliga i maskineriet. Maskineriet som för länge sedan slutade att tjäna det mänskliga. Ett maskineri som i stället belönar med så många artificiella energisubstitut som möjligt. Människor är idag så splittrade och själsligt nermalda att det enda de orkar reflektera över, det enda de orkar prioritera är mer plåster på såren. Mer materialism, mer konsumtion, mer stålar, mer mänskligt förnedrande underhållning, mer tekniknonsens, mer rädslobaserad övervakning, mer elektronisk anonymitet och ständigt omklonade livsstilar på samma grundrecept. Maskineriet och tillväxten styr. Den ekonomiska tillväxten kräver ständig konsumtion, den kräver maximalt många arbetsrobotar igång samtidigt. Det ekonomiska systemet är en våra största mänskliga blockeringsmekanismer.  Våra lagar sätts ur spel, vår demokrati är åsidosatt när vi lämnat över makten till det där stora nere i Bryssel. Dina riksdagspartier från vänster till höger har tagit giftet och är inkopplade i allt det där anonyma och avskalade. Våra politiker vill att vi ska kriga i främmande land trots att historien så tydligt berättar för oss att detta är en återvändsgränd.

Detta är grunden för vårt "lyckade" samhälle. Det är ett förbannat slaveri och inget annat.

Nanoteknologier, microchips, mind control och en utveckling där människan är på väg att utvecklas till en hybrid mellan hjärta och elektronik är under en rasande utveckling just nu.

Vi lever verkligen i det som åskådliggörs i filmen Matrix som ett spel, medan våra sanna jag oaktiverat ligger och puttrar och bara ger energi till maskineriet.

Vårt samhälle kallar sig demokratiskt. men demokratin är bara en tunn chokladhinna kring ett fast och orubbligt system. 

Tycker du att jag är en pessimist, nå, då har du aldrig varit en av de som:

•    Tvingats ägna nästan all din energi åt att fundera över hur pengarna ska räcka till.
•    Försökt vara ärlig, rak och uppriktig med din kära, men blivit sviken av en svag, orkeslös och kärlekslös karaktär formad av ett nedbrutet samhälle.
•    Varje morgon lämnat ditt barn på dagisinrättningen tillsammans med 30 andra ungar och för lite personal, och önskat att du kunde ge din lille maximal trygghet och närhet som förälder men som efter lämningen på morgonen, biter ihop, sväljer klumpen när du ilar iväg till bussen och lönearbetet.
•    Känt den där tomheten på väg hem från krogen vid fyra-blecket, när det kalla neonljuset i nattbussen blåser bort all krogromantik och alla kärleksdrömmar. Du stirrar tomt ut mot kalla förorter dränkta i orange sken när de far förbi som i en stor meningslös science-fiction film.
•    Kämpat på med karriären och sakta tagit dig framåt, men med insikten om att vad du egentligen gör är fullständigt meningslöst.
•    Gått i plugget på utbildningen du var tvungen att välja p.g.a. av dåliga betyg orsakade av en orolig uppväxt med slitna föräldrar som inte mådde särskilt bra.
•    Som frånskild pappa endast träffat dina barn på helger, som insett hur hela familjedrömmen är kraschad, som känt dig totalt vilsen i världen.
•    Som kvinna insett alla de oskrivna och sublima regler som sätter den manliga ordningen främst i samhället.

Jag beskriver inte mina eller Lindas erfarenheter, jag beskriver några stickprov ur miljoner människors verklighet. Och då har jag inte kommit till de fattiga länderna.

Ni som mår hyfsat, som orkar tänka, som seglar i någorlunda trygga vatten, hjälp till.

Bli förbannade!

Gör inte mer än vad ni orkar, gör era egna små protestaktioner i just er verklighet, törs sticka ut lite, säg ovanliga saker, ge alternativ information men känn efter så att ni inte utmanar makt och härskarstrategierna för hårt och hamnar utanför. Tala om för din omgivning hur det känns hellre än att beskriva hur det är. Människor vet, de känner igen hjärta och empati, även om de inget säger. De är tysta för att de inte vågar kliva fram, som du gör. Men se upp, blottar du dig för mycket så blir du lätt en oas där de vill stanna och utvinna den hjärtenergi de själva inte kan realisera. Se till att hålla din energibalans i schack.

Det går vår väg just nu, de hatade ifrågasättanden som sanningsrörelsen gör ger betalt, Svininfluensavaccinet visade sig vara farligt, övervakningsutvecklingen skapad av 9/11 är liksom så mycket annat mygel och maktmissbruk, avslöjat med Wikileaks. Samhällsutvecklingen är överhuvudtaget just den som konspirationsteoretiker varnar för. Makten glider människor ur händerna med EU och med ännu mer globala planer och utvecklingar.

Känn ingen skuld för vad du inte klarar av att göra, häng på istället, upptäck den riktiga världen, avprogrammera dig, riv de gamla föreställningarna, läs på, förkovra dig och var rädd om dig. Välj att vara i framtiden och bland vinnare. Framåt! Framåt!

Från våra hjärtan till er alla

Gott nytt år

Tags:
Categories: Framtid/Visioner | Krönikor av Mats

3 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

EXPO Plågas av sanningsrörelsen - Del 2

Av Mats Sederholm

Med Wikileaks så har informationskriget flyttats fram på första parkett för ett tag.

För oss på Klar Sikt och andra som varit sysselsatta med sanningssökande och sanningsspridande under all tillgänglig fritid i många år så känns det som om man fått vinden i ryggen för en stund. Och det händer inte ofta. Att vakna upp och att väcka andra är inget för människor som söker gemenkap, som genom sitt kall försöker skapa rörelser av något slag. Att utmana och krackelera den kollektiva bilden av hur vår värld fungerar innebär i praktiken 5% gehör och 95% käftsmällar. Som genom ett mirakel gör man det ändå liksom ett fåtal andra.

Oavsett om Julian Assange indirekt är driven av en vidare agenda där man utnyttjar Wikileaks till att , genom att medvetet förse dem med avslöjande fakta,  provocera fram inskränkningar i Internet, eller inte, så har de levererat något som under alla omständigheter har skapat underströmmar i folks medvetanden. Insikter som kan ligga till grund för en förändring.

Wikileaks spelar med odiskutabla fakta och med jordens största makthavare, det är p.g.a. av det senare och inte det första, som de får uppmärksamhet men också människors stöd. De flesta upplever inte Wikileaks som ett personligt hot eftersom de inte tar ställning för eller emot några politiska eller religiösa ideologier. Och så måste det gå till om man vill påverka. Om man personligen är anhängare till något av de politiska eller existentiella skådespel som håller det meningslösa intellektuella babblet i gång på alla forum, ledarsidor, i valrörelser och på siter så blir man en åsiktsdrivare och inte en sanningsförmedlare.

Några som inte vinner Assange eller Wikileaks uppmärksamhet är drivkrafterna bakom Vaken.se.

Åter igen så blir de angripna av EXPO, tidningen och journalisterna som söker vara existentiella renhållningsarbetare i samhället, ungefär som VoF(Vetenskap och Forskning) eller som våra stora mediekoncerner i former av tidningar eller tv.

I EXPO:s senaste nummer gör man Vaken.se till ett ställe för förintelseförnekare. En ohygglig sanningsförvrängning och ett monumentalt påhopp. 
 
Det hela bygger på Vakens ambition att villkorslöst tillåta grävande i fakta och händelser oavsett ämne.

Vaken tar officiellt ställning mot alla former av rasism eller extremism.  Och även i praktiken så finns det ingenting att finna där någon av Vakens grundare eller administratörer skulle ta ställning för något som andas förintelseförnekelse. EXPO kan heller inte lyfta fram ett enda exempel på det. Och de har aldrig heller kunnat göra det . Trots detta kan EXPO med ren retorik få Vaken att framstå som en extremistsite. EXPO använde sig av samma taktik då de influerade TV4 Kalla Fakta förra hösten och försökte stämpla hela sanningsrörelsen med ord som sekteristiskt, antisemitiskt o.s.v..  Fortfarande helt utan fakta men med en övertygande retorik. De använder sig av lösa påståenden som de vet att de flesta tolkar som ”ingen rök utan eld” och får därigenom sitt budskap förankrat.  

Men den mest uppenbara retoriska strategin är att dra in de man ogillar i en etnisk eller religiös konflikt genom att tvinga dem till ett ställningstagande om något de inte är intresserade av. När de anklagade sanningsenligt och moraliskt korrekt ber att inte bli indragna i några notsättningar så blåser EXPO upp det hela till att de, genom att de inte öppet tar ställning emot den av EXPO utsedda onda parten i konflikten, faktiskt stödjer dem.

Principen är alltså: Det du inte dömer ut är du en del av.

Med den retoriken skulle man kunna göra alla människor med ett sant och ickedömande kärleksbudskap skyldiga till exakt vad man önskar. Ett knep som EXPO ivrigt använder sig av.  Och även om man, som i Vakens fall, öppet tar ställning emot antisemitism så räcker det inte.

Och även Wikileaks är anklagade för att vara antisemiter liksom Dan Brown och så många andra människor som inte har det minsta att göra med detta.

EXPO jagar efter sådant som de anser inte överensstämmer med samhällets debattkoncensus men blir extra uppjagade när de gäller antisemitism. Flera av EXPO:s medarbetare har personliga kopplingar till antisemitism och anser sig själva ha varit utsatta för det.  Det finns också kopplingar till Israel  via ”Svenska Kommittén mot antisemitism”. SKMA som under det israeliska angreppet på Gaza konvojen och morden på fredsaktivister blundade för övergreppet och istället lyfte fram det hela som antisemitism. EXPO är knappast drivna av endast en objektiv och nykter granskning av extremism.

När EXPO granskar så är det i själva verket drivandet av en tes de sysslar med.

Då försvinner också omdömet, objektiviteten och en känsla för allas rätt till yttrande. Några personer tog sig in på Vakens öppna forum och skrev antisemitiska inlägg. När samma sak sker på tidningars diskussionstrådar eller på andra ställen på internet så ligger EXPO lågt. Men i fallet med Vaken så skrider man till handling eftersom Vaken sticker EXPO i ögonen.

Artikelförfattaren Johannes Jakobsson har tidigare visat sitt misstycke när yttrandefriheten försvarats av polis(artikel) Hans oförmåga att skilja på sitt egna tyckande och vad som är rätt och riktigt i fallet med Vaken blir extra tydligt när han i sin bok påstår att de flesta i Vaken är nazister och deltar i nazistiska tåg. På en begäran från Vaken om bevis för sådana här osannolika lögner så har Jakobsson ingenting att komma med, han har byggt det på internetrykten och i grunden på sitt tesdrivande. Istället för att uppriktigt be om ursäkt så hänvisar han istället till förlaget ifall man vill göra en anmälan. När Vaken oroligt förklarar felaktigheterna med att publicera sådant som är källkritiskt felaktigt så blir Jakobssons likgiltiga och arroganta svar: ”Jo, så kan man ju se det”.

Vi känner igen tappet av demokratiska principer från amerikanska politikers klassning av Wikileaks till att vara terrorister.  EXPO:s antisemit-stämpling påminner också om 50-ralets kommunistjakt i USA eller som nu i samband med Wikileaks när demokratiska principer försvinner och alla möjliga medel används för att tysta ner ”antidemokratiska” strömningar. Vad sanningssägare kämpar för att blotta, ifall det gått någon förbi, är makt och härskarstrategier.  Specifika länder eller politiska intressen i sak är helt ointressant.
 
I dessa tider så breder Islamofobin ut sig. En hel religion med miljoner anhängare blir allmänt klassade som onda  p.g.a. en ytterst liten krets våldsverkare.
När någon eller några antsemitverkare som inte tillhör Vakens krets kliver in på deras öppna forum så ser vi samma problem. Fast i det här fallet så är det EXPO själva som sprider fobin.

Sanningsfobin handlar i Vakens fall om en demonisering av en hel kultur med sanningssökare och aktivister vars syfte är att vara ett alternativ till den likformade bild av världen och samhället som förmedlas av stormedia och för att ge människor en chans till att själva ta reda på sanningar och att uppmuntra till eget ställningstagande.

Verbala eller handgripliga våldsverkare finns överallt. De använder sig av öppna forum av olika slag för att få ur sig sina demoner, det är omöjligt att skydda sig emot det och framförallt, de har rätten att framföra sina åsikter. Det är när det blåser hårda vindar som man märker hur väl planterad den demokratiska principen och yttrandefriheten är.

Att uppmana människor till att själva forska och finna sanningar i ett medieklimat med så många bakomliggande intressen, skapar fiender. Med Wikileaks så har vanligt folk fått en smak av infokriget och framförallt så visar det sig att det är de krafter som allra mest talar om demokrati som har de flesta liken i garderoben.

Tags:
Categories: Krönikor av Mats

1 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Wikileaks och infokriget

Av Mats Sederholm

Också publicerad på Newsmill

I filmen "Liar Liar" med Jim Carrey så tvingas en framgångsrik advokat att under ett dygn enbart säga sanningen. En slags förbannelse han drabbats av efter att hans uppgivna son på sin födelsedag önskat detta som present. När hans fru efteråt frågar om de hade det bra i sängen kan han inte annat än att svara: "Jag har varit med om bättre". Eller när han i en fylld hiss släpper sig och tvingas erkänna: "Det var jaaaag". Dygnet han tvingas genomleva som sanningssägare närmar sig till sist ett sammanbrott.

Och det verkar som om sanningssägarna Julian Assange och Wikileaks är på väg dithän. För vad jag och andra väntat på håller på att ske. Makten säger: "Nu räcker det!" Men innan dess så har auktoriteterna förstås försökt att lobba för de övergrepp mot yttrandefrihet och demokrati som just nu utspelar sig. Då har det låtit så här:

"Det här kan skada diplomatin".

Om USA kallar Putin för alfahanne, eller Sarkozy för Kejsaren utan kläder så är det ett utslag av arrogans och har inte det minsta med diplomatisk säkerhet att göra. Tvärtom, det är av högsta allmänna intresse att människor som fortfarande tror på sådana här auktoriteter i världspolitiken inser hur dansen går i de korridorer där beslut tas. Beslut som ger återverkningar i människors vardag. Diplomater: Tvätta munnen, läs ordningsreglerna, kamma håret och skärp er istället för att lipa i media!

Nästa klagomål:

"Detta kan skada oskyldiga"

Vi hörde detta när Wikileaks avslöjade hemlig information om Afghanistan-kriget. Om man startar krig som varje dag dödar oskyldiga och sedan plötsligt ojar sig över journalistik så är förstås hyckleri bara förnamnet. Det är så evinnerligt föraktfullt mot verkliga civila offer att sådana här argument knappt ens borde föras fram. Yttrandefriheten är vår världs kanske allra finaste smycke, vi bräker om den, vi t.o.m. bombar andra länder för den.

I av oss utropade skurkstater såsom Nordkorea, Burma eller bland så självklart "tveksamma länder" som Kina eller Ryssland så är yttrandefriheten begränsad. Ja och tänk om vi bara kunde få amerikanare att fatta att sjukvårdsreformer är bra, att vapen är farliga och om världen kunde förstå att det är här i Europa som allt det normala och sunda finns, ja och egentligen här i Sverige där vi trots allt är så perfekt sansade med allt. (Ironi)

Yttrandefriheten i diktaturer är begränsad. Den måste vara det eftersom makten här är uppenbarad och synlig. Myndigheter och politiker ÄR makten. De har ofta ett direkt inflytande över landets ekonomi, dess religion, media, regelverk, militär och politik. Människors åsikter och aktioner befinner sig alldeles inpå den reella makten. Kontrollen i ett sådant samhälle blir därefter, enkel, brutal, omedelbar och uppenbar.

Till skillnad från skurkstater så har makten i västvärlden försett sig med ett skyddande lager. Politiker, media och stater utgör inte den reella makten. Den rör sig bakom dessa fasader, eller i min liknelse, i ett underliggande lager. En amerikansk president kan t.ex. inte förändra politiken i USA särskilt mycket (hur mycket change man än lobbar med inför ett val). Röda eller blåa politiska block i Sverige genererar inte någon större skillnad i människors verklighet.

Media granskar i regel endast aktörerna i det skyddande lagret och inte makten bakom. Som t.ex. politiker påkomna med tveksam städhjälp eller med jäviga inflytanden i företagsstyrelser som skulle kunna gagnas av politikers egna beslut. Avslöjanden som i värsta fall leder till ett statsråds avgång men som i maktens perspektiv, är tämligen ofarligt och verkningslöst då det inte skrapar på de egentliga ordningarna. Man borrar sig aldrig ner till det underliggande och reella maktlagret. Den reella makten och kanske främst i USA utgår ifrån inflytelserika individer inom olika sektorer i samhället. Individer i företagsstyrelser, ägare av mediakoncerner, nyckelpersoner inom finansvärlden, politiska tankesmedjor och inte sällan individer med inflytande "tvärsöver".

De publika instanserna av makten i samhället är snarare de verktyg varigenom den egentliga makten verkar.


När Wikileaks nu börjat tugga sig igenom det skyddande lagret, så att exempelvis den politiska fronten börjar bli transparant(diplomatavslöjanden), där den militära fronten blottas(Bagdad-video där journalister skjuts ihjäl och Afghanistan-dokument) eller - ifall de bankavslöjanden som Assange utlovat - där finansiella skumraskaffärer blir uppenbara, så är snart det skyddande lagret sprucket. Wikilekas skrapar på det rena maktstålet. Detta är vad som nu är under uppsegling.

För visst känner vi igen skurkstaterna i vår världs första handfasta tag gentemot Wikileaks. Inskränkningar av ekonomiska medel(Pay Pal överger Wikileaks), företag stänger anställdas möjligheter till att komma åt Wikileaks sidor, företag stänger ner DNS-addresser och försvårar åtkomsten till Wikileaks webservrar, siten är under ständig attack, Assange kan inte återvända till sitt hemland, stater lusläser lagar runt om i Europa för att om möjligt finna något man kan gripa honom för. Censur, inskränkning av yttrandefrihet, förföljelser, bannlysning på utan någon som helst juridisk grund verkställs endast på några månader. Många menar att hela öppenheten på internet nu hotas.

I Sverige märker man hur media tvekar. Man väljer rubriker på sina nyhetssidor eller i sina pappersbilagor som lutar åt en fördömande karaktär. Scopen är förstås varje journalists våta dröm men det är ju inte de som bestämmer, det är ägares uppfattningar om samhällsordningen och det politiskt korrekta som bestämmer. Och vore det inte för lösnummerförsäljningen och pengarna så skulle inte läckorna sippra ut lika lätt. Politiker går ihop(som vanligt nuförtiden) och snart kommer auktoriteternas signaler till befolkningen börja assimileras av de mest konservativa, räddhågsna och inställsamma medborgarna för att sedan spridas över lunchborden.

I SvT Aktuellt så blev Carl Bildt, USA:s "mellanstora hund" (Wikileaks) utfrågad. Han varnade myndigt, vuxet och betryggande å systemets vägnar för dessa avslöjanden. Reportern på Aktuellt protesterade inte en enda gång. Det var mer som: "Kom hit Carl Bildt och du får prata ostört till befolkningen utan motstånd i tio minuter, du får chansen att tala människor till rätta vad gäller de här wikileaksslynglarna".

I USA så söker politiker likställa Wikileaks med Al-Queda, Hillary Clinton menar att Wikileaks är en "attack mot världen" och alla som har nån känsla för vad retorik är känner igen de propagandistiska budskapen från värre skurkstater än Nordkorea. Och jag har full förståelse för att Assange inte vill komma till Sverige för förhör angående våldtäktsanklagelser. Idag flyter terrormisstänkta, skyldiga eller oskyldiga, runt som smörklickar i en stekpanna över jorden och kan hamna i vilken arrest som helst, var som helst och när som helst.

Skillnaderna mellan makten i vår värld och skurkstaternas beskriver Assange med egna ord från en chatt i December 2010:

Utfrågare: Tycker du att västerländska demokratier går emot sina basala värden när de propagerar för sanktioner mot Wikileaks?

Julian Assange:
De västerländska länderna har ekonomiserat sina internationella relationer med lån, kontrakt, aktieinnehav, sparande i banker med mera. I en sån omgivning är det lätt för talet att vara "fritt" eftersom talet inte påverkar de dolda ekonomiska politiska instrumenten. I ett land som Kina däremot är det talade ordet censurerat, eftersom det fria ordet fortfarande har en makt som politikerna fruktar

Kanske är det inte alla Wikileaks-dokument som är det största scopet utan snarare hur den "fria världen" så snabbt och resolut byter skepnad till skurkstaters när Wikileaks nu synar den "civiliserade ordningen".

Vi har bara sett början. Man kommer att kasta sig över Wikileaks med alla möjliga metoder. Men det kommer inte att vara helt enkelt att vinna detta informationskrig. Julian Assange och Wikileaks har haft tid på sig att förbereda sig. Han har redan berättat om automatgenererande avslöjanden som aktiveras ifall man lyckas stänga ner för mycket. Assange verkar villkorslös, han har stridit för offentliggöranden i hela sitt liv, han har som IT-utvecklare koll på det tekniska och känsla för detaljer, han är intelligent och medveten. Han är helt enkelt sylvass och inte minst, han är inte ensam.


DiskussionsLänkar: SvD SvD  Aftonbladet  SvT  Aftonbladet  DN 

Tags:
Categories: Informationskriget | Krönikor av Mats | Politik

3 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Bloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper