SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

Grodan nollkoll


Av Mats Sederholm
 
Att arbeta som författare och speciellt när man ska marknadsföra/sälja sina verk kan vara riktigt intressant. Jag har varit i kontakt med några förläggare de senaste dagarna. De flesta är trevliga och hjärtligt intresserade av mitt manus.

Det enda rätta -  Om att kämpa för sanningen i en sovande värld
 
Men detta är en berg- och dalbane-tur och den förläggare som bäst belyser detta var han som i stort sett köpte manuset per telefon innan han läst det eftersom han läst vad jag skrivit tidigare. Min stund på pendeltåget hem kändes helt klart behaglig. Jag kom hem och kollade mina mejl och upptäckte att han just avböjt att ta emot manuset!! Vad som hände däremellan kanske jag aldrig får veta då han vägrar att förtälja det. Man blir ju så nyfiken att det saknas ord för det, det var något han läst och kanske det har att göra med vad läsare på Klar Sikt redan vant sig vid, nämligen det faktum att jag skriver ganska så kontroversiellt, att jag inte räds att ifrågasätta något och det låter ju kanske modigt, bra och till och med banalt men... alla ser det inte så. För mitt och Lindas ifrågasättande är just ett ifrågasättande av samhällets bassystem och då är inte alla med kan jag lova, trots att man gärna stoltserar med samhälle, debatt och kritik som sin förlagsprofil.

Man borde ju som förläggare kunna släppa ett manus ifall man inte finner det intressant, men i det här fallet så kan jag glädjas över att det sätter igång ganska så många inre processer hos litterärt ansvariga. Jag diskuterar gärna mitt manus och har haft några såna diskussioner, de flesta riktigt givande och kände för att återge en av dessa. Den här var förvisso inte så givande för boken och en definitivt omöjlig diskussion, men ändå intressant eftersom förläggaren, en gammal kulturchef på en stor svensk dagstidning, var riktigt PÅ. Dessutom belyser han en intellektuell arketyp som kanske fler känner igen.

Jag märkte på mannens attityd och redan efter några meningar att: ”De här är kört. Han kommer att hata boken”. Men, men han hade ett friskt munläder och vi  pratade vidare. Jag inledde samtalet med att beskriva ramarna för manuset. jag beskrev vårt samhälle och den riktning som samhället har vad gäller cyniskhet, övervakning, pengar och hur allt mer framstår som en ”Damned godless amusement park” (filmen Network) och får ungefär till svar:

- Nja vadå, jag ser inget negativt i samhället.

Jag konkretiserade mig och beskrev västvärlden och globaliseringen, om hur vår demokrati sakta tynar bort och blir bemött med ett slags:

”Vadå, vadå , vadå?”
 
Gulp! Kan man vara så här, tänkte jag. Hur fortsätter jag nu? Ska jag be honom titta ut genom fönstret och fråga ifall han också ser en himmel, en sol, några moln och en massa tvåbenta varelser som irrar runt?
 
Efter hans försvarstal av samhället där han enkelt menade att människor ändå har sin frihet, de har sina intressen och livsmotivation och att de kan välja att utforska vad de önskar, upplyser jag honom om hur människor dokumenterat vräker i sig piller för att stå ut med sina liv, om hur ökande allergier drabbar människor och framförallt barn eftersom vi inte har koll på hur vi förgiftar vår värld trots övertro på vetenskapen. Men han undviker ”bilden” och dyker snabbt ned i en bok om allergier. Detta menade han var ett adekvat sett att bemöta frågan.
 
Jag tänkte snabbt: Undrar vad han skulle säga om, jag påpekar att han har ett utslag på ena fingret och ett likadant på ett annat och det kanske kan vara nåt att kolla upp, blir reaktionen då: ”Nja vänta nu, det där var ju två helt olika saker”?
 
Känner ni igen arketypen?
Sekularisering, intellektuellt kontrollbehov och en förmåga att likt en groda hoppa från ena ämnet till det andra när det börjar brännas. Många överlever diskussioner genom att just fara runt så snabbt mellan ämnen att den andre inte hänger med och tappar spåret. De är allmänbildade och pålästa men saknar en holistisk uppfattning.
 
- Bananer är gula
- Nja det vet jag inte.
- Men du har väl sett en banan, googla på det!
- Det är inte säkert att sökmotorer alltid ger rätt resultat, det beror på hur man taggat begreppet bananer. Du kan lika gärna få upp en sida med bruna eller gröna bananer beroende på hur du söker. Kände du till det? Vet du hur sökmotorer och websidor kan programmeras?
- Nej men …..
- Jag läste nyligen en bok om Google och hur de gjort affärer på att ….
 
 Ungefär så här kan det se ut.
 Om man inte hänger på i diskussionen om sökmotorer så kan man framstå som inte påläst ... ja ifall man nu inte kan en hel del om det och dialogen kan fortsätta:
 
- Jora grabben,  jag har 400 poäng i datorvetenskap och har doktorerat i SEO (Search Engine Optimazion), gjorde förresten ett examensarbete på Googles utvecklingsavdelning.
- Bra men då vet du vad jag menar, och sen kan man ju fråga sig hur människor uppfattar färger, hur vet du till exempel att vad jag ser som gult är exakt gult i dina ögon, det finns neurologer som till och med anser att…

 … och vips så gled han undan detta och  … skutt… hoppade till nästa sten.

Vi vet hur man fångar insekter. Jag vände upp och ner på ett glas och ställde det över honom. Jag påpekade att även om människor har några trevliga hobbies eller sysselsätter sig med något stimulerande så är våra grundnormer i samhället så att det varken hjälper med kommunismen eller kapitalismen för att lösa våra basproblem i samhället. Vi behöver något annat. Okej?

 - Nja jag tycker det är bra att vi inte har något annat, det skulle leda till så mycket lidande.

Han sitter fast inuti glaskupan och det enda som återstår är:”Nej jag vill inte”. Han hävdar alltså att alternativet till vår värld och dess baksidor och enbart för att det är okänt, måste leda till mänskligt lidande och cetta TROTS at de flesta lider redan idag.Man kan riktigt höra hur det lilla hjärtat i panik drillar på i ren rädsla.
 
Jag lyfte på glaset, han skuttade vidare och vi kom in på Sanningsrörelsen och 9/11 och han menade på att det inte finns en skärva till bevis för annat än den officiella historien.

Jag tog upp 9/11.comissionen och avhoppen och skutt … han hoppade vidare … jag tog upp mörkandet av människor som vittnade om bombexplosioner och skutt … han hoppade vidare… jag tog upp den gamla false-flag operationen Northwood där den högsta ledningen inom den amerikanska militären som i samband med Kuba-krisen planerade att utföra terrorattacker på den egna befolkningen- Detta i syftet att kunna skylla det på kubanska terrorister, för att därigenom kunna skapa en opinion för att invadera Kuba.

Grodan svarade syrligt:

- Men blev det genomfört?

Vet ni, ibland får man sådana där riktigt onda och destruktiva tankar, förvisso i säkert karantän, men ändå, man binder ihop bakbenen på den lilla grodan, sänker sig sakta ner och stirrar rakt in i hans flackande små rädda ögon och säger viskande.

 - Nej men dom visste att det var möjligt att få det genomfört eller huuur?

 - Ha, jaja, nä nu har jag inte tid med det här längre. Hejdå. Klick.

 SPLASH
 

Tags:
Categories: Allmänt | Krönikor av Mats

3 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Låtsaspengar och upproren

Av Mats Sederholm

In parliament today, prime minister David Cameron said authorities and the industry were looking at "whether it would be right to stop people communicating via these websites and services when we know they are plotting violence, disorder and criminality".
Guardian.co.uk 2011-08-11

De enda som blir glada av det här är Kina. Den Kinesiska nyhetsbyrån skriver:
"Cameron  har lärt sig en hård läxa genom bittra erfarenheter”, och att den brittiska regeringen nu ”till slut insett” att det behövs en balans mellan frihet och övervakning av sociala medier."

"Naturligt efter kravallerna", säger de vaggade, medan ni som är bekanta med vad vi i Robotfolket kallar för tidshorisonten, skakar på huvudet och ändå undrar om det är sant. Att agera utanför tidshorisonten innebär att rörelsen är så långsam att den inte är möjlig att uppfatta inom vår normala horisont för rörelser. Rörelsen mot ett starkare övervakningssamhälle är så långsam och så grundad i de små händelserna att det inte skapar någon nämnvärd turbulens i debatten. Den globala agendan är stadig och klar. Ett ökat kontrollsamhälle med alltfler konforma politiska värderingar, med gemensamma lagar, militär, centralbanker och så småningom styrelseskick.

Den 29:e Maj skrev jag i min krönika "Den spanska revolutionen":

Om demonstrationerna utvecklas till upplopp vilket inte är särkilt oväntat så kommer detta att ge etablissemanget ett starkare skäl för inskränkningar i vår frihet

Cameron känner till de här förutsättningarna bättre än mig och de som sätter hans ordning är de som ytterst skapar förutsättningarna. Det är samma uppdragsgivare som bad Gordon Brown att gång efter gång upprepa orden New World Order, det är samma uppdragsgivare som inspirerade Tony Blair till att i tal efter tal beskriva den nya tiden och de krafter som skapar den här världen.

"The forces shaping this world at this moment are so strong and they all tend in one direction. They are opening the world up. I sometimes say to people: In modern politics the dividing line is often less between traditional left vs right, but more about open vs close. Mass-migration is changing communities even countries."

Det är samma uppdragsgivare som tillsatte Barack Obama för den internationalisering (läs globalisering) som han talat om från början och som somliga journalister menar är ett rop på den nya världsordningen.

Kravallerna i Storbritannien återges av media och politiker som 100 % vandaler men allt har en förklaringar. Förklaringar är olika djupa. En djup vidsträckt föörklaring blir för flummig och oklar för de vars intellekt arbetar på ytan eller för de som hellre försvarar en äsikt än sanningen. De som styr i världen arbetar från djupet och just därför kan de styra över flertalets ytliga reflektioner. Flertalet människor hetsas och formas av samhället till kortsiktigt tänkande individer eftersom normsystemet i samhället inte gagnar tid för inre utveckling eller fördjupande förklaringar.

DN Kultur hade en artikel "Därför står London i lågor" av den brittiska journalisten Nina Power. Hon skriver:

De som fördömer de senaste nätternas händelser i norra London och på andra platser borde verkligen ta ett steg tillbaka och reflektera över det stora sammanhanget: ett land där de rikaste 10 procenten nu har det 100 gånger bättre ställt än de fattigaste, där konsumtion byggd på privat skuldsättning i åratal har lyfts fram som en lösning för en vacklande ekonomi, och där den sociala rörligheten, enligt OECD, är sämre än i något annat i-land.

Bilder av brinnande byggnader, bilar som står i lågor och plundrade affärer må erbjuda spektakulärt stoff till rastlösa medier, ständigt sugna på nya stories och nya grupper att demonisera, men vi kommer inte att förstå någonting av de här händelserna om vi inte bryr oss om den historia och det sammanhang de ingår i.

I vintras tipsade jag läsaren om upprorsvågen som nu spelar upp sig runt om i Europa. Jag skrev i samband med upproren i Nordafrika i krönikan från den 29:e maj:

Jag säger det igen, hoppas revolutionen sprids norrut och västerut. Det måste den göra, de gör den också, människors själsliga sprängkraft och längtan efter något annat är enorm. Låt den sprängas och sprida sig när den mänskliga våren kommer och inte för att någon medvetet satt på elementet i förväg.

Vågen är här.

Grekland har kokat hela våren och sommaren, fortfarande osar det i Spanien. I Israel var nyligen över 300.000 människor ute på gatorna och protesterade mot typ allt. För höga priser på bensinen, för låga löner, krav på social rättvisa, krav på fri utbildning o.s.v.  Protesterna är icke-politiska precis som i Grekland, Spanien och Italien.

Media rapporterar helst från Syrien eftersom protesterna där är mer i linje med den västerländska kristna "demokratin". Kokandet i Europa slätar man snabbt över med lite skäl såsom ungdomsarbetslöshet eller varför inte bara enkel vandalism. Ledarsidor i våra största tidningar samt fördjupande samhällsmagasin på tv driver med människor. Allt handlar om att våga uppmärksamma de små rörelserna som sakta förflyttar vårt samhälle mot en fascistisk ordning, men man håller människor utanför basfrågorna. De klonade nonsensnyheterna och de kortsiktiga politiska besluten ges all uppmärksamhet. IMF och den Europeiska centralbankens kontroll över länders ekonomi uppmärksammas som lån som hyggligt ges till de "slarviga". Hela världen står i skuld så vem bestämmer att just Grekland ska få bära hundhuvudet?

Och beträffande nonsensnyheter om ekonomi, Barack Obama har fått uppmärksamhet angående den amerikanska ekonomin. Media upprepar att det är viktigt med en uppgörelse mellan demokrater och republikaner för att säkra omvärldens förtroende för den amerikanska ekonomin och förmågan att betala tillbaka på lån. USA:s statliga skuld ligger på en sisådär 16 triljoner dollar. För några år sedan låg den på kanske en 12 triljoner. Landet är bankrutt för länge sedan men just nu är det allvarligt!! Det är allvarligt eftersom man ÖNSKAR uppmärksamma det som allvarligt eftersom det då kommer att påverka omvärlden.

Ja se, detta krångel med pengar i världen, det är väl lika bra att införa en... rätt gissat, global valuta.
Jaha så ska Sederholm prata konspirationsteorier igen.
Ja och ni som inte vill ha sanningen får hålla för ögonen här.
UN Conference on Trade and Development UNCTAD har lite spännande tankar.

Jag citerar:

" ...the system of currencies and capital rules which binds the world economy is not working properly, and was largely responsible for the financial and economic crises.
It added that the present system, under which the dollar acts as the world's reserve currency , should be subject to a wholesale reconsideration.
Although a number of countries, including China and Russia, have suggested replacing the dollar as the world's reserve currency, the UNCTAD report is the first time a major multinational institution has posited such a suggestion."

Precis allt går fel för konspirationshatarna i dessa dagar.

Kanske det behövs globala låtsaspengar till att tanka och utrusta Nato:s flyginsatser i Libyen. Ehhh vad hände. Kadaffis arme var ju i stort sett besegrad och det här skulle INTE bli ett nytt Irak, Afghanistan o.s.v.

Nästan varje dag dödas oskyldiga och Svenska Gripenplan fotar liken! DU betalar med din lön!

Jag sjunger som Veronica Maggio, som i en "Gammal sång" uttrycker sin leda:
"Repetition, repetition, ja de e repetition


Tags:
Categories: Allmänt | Kontrollsamhället

0 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Bloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper