SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

Nya konspirationsvarningar

Av Mats Sederholm

Expo skriver ånyo om konspirationsteorier och media följer upp. För några år sedan varnade man främst för antisemitism. Med cherrypicking-retorik kunde media och politiker räkna in i stort sett alla som ifrågasatte en officiell teori till gruppen judehatare, massmördare eller dylikt. Idag har man expanderat målgruppen till kritiker av den parlamentariska demokratin eller av banker eller de som är antikapitalistiska.  Med nya ord som "konspirationistiska miljöer" så har man mutat in ännu fler människor och rörelser.

Med den nya gränsdragningen så skulle halva grekiska befolkningen och anhängarna till partiet Podemos i Spanien och miljoner andra människor som protesterar runt om i världen kunna misstänkliggöras om Expo, DN och ETC fick som de ville. I Schweiz så praktiserar väljarna direktdemokrati och även dessa skulle släpas in i den nya zon av misstänkliggjorda medborgare. En inhägnad där terrorister och judehatare buntas ihop med miljoner människor som faktiskt vill förädla vår demokrati.

Vi lever i nya tider med människor som bygger sin åskådning kring hat och isolering, som väljer fördomar och rasism. I etablissemangets världsbild så finns faran bland de som tror på att månlandningen var en bluff eller på de med en annan syn på invandring. Det här är samma snabblösning som när muslimer beskylls för terrordåd, man hoppar över den enskilda människan och skyndar snabbt vidare till närmaste grupp. Människor som bär på hat och intolerans blev inte så för att de surfade på nätet och hittade konspirationsteorier, de blev så för att de växt upp i vårt samhälle!

De har blivit bemötta med brist på respekt från föräldrar, myndigheter, kapitalism och ett samhälle som belönar konkurrens och åtskillnad mellan människor. Där livets mening är ett gatulopp med arbete och konsumtion som enda mening. Och där ett fåtal lyckas. Då är det förstås lättare att utan nyansering peka ut de med annan samhällssyn, signerat ett redan ifrågasatt Expo.

Populistiska tankegångar, nu signerat etablissemanget och nonchalans kommer garanterat INTE att skapa människor med mod, engagemang och tolerans. Tvärtom, man får anledning att släpa in ännu fler människor i den där inhägnaden. Frågan är bara vilka som står på tur härnäst.  De som är kritiska till ekonomisk tillväxt, de som söker en annan mening med livet än arbetslinjen, de som verkligen vill att makten ska få utgå från folket. Listan är lång och scenariot med att märka ut fler och fler grupper med en majoritet oskyldiga människor inför offentligheten leder tillbaka till just den intolerans, den sjuka människosyn och embryo till fascism som vi just tror att vi tar avstånd ifrån.

Jag förstår att Expo och exempelvis ETC inte direkt anser att alla de som är antikapitalistiska är att jämföras med terrorister eller antisemiter, men börjar man använda sådana ord i sådana sammanhang så har man också plöjt upp nya tankegångar bland läsare och människor. Det var inte så länge sedan som många med antirasistiska åsikter inte ville ge utrymme för Sd:s synsätt på invandrare, det skulle nämligen leda till en normalisering.

DN:s ledare skriver
” Samtidigt har något radikalt inträffat i stora delar av Europa. Förra söndagen gjorde Nationella fronten succé i de franska regionvalen...”

”Vad är det som pågår? Eftersom Sverige just upplevt en höst där ”etablissemanget” allt oftare getts skulden...”
” Det är något i vår tid som bär fram personer som Donald Trump och Marine Le Pen, som...”

Och det är helt korrekt. Det finns en rörelse i mäniskors medvetanden som pågått i flera år. Den ger sig tillkänna på olika sätt. Delvis i den högerpopulistiska  trend som självklart borde bry alla. En kall våg av brist på hjärta och ett långsiktigt seende. I denna våg avslöjar sig många med egentliga egoistiska uppsät som exempelvis Alex Jones på infowars.com som så ivrigt velat offentligagöra makthavare men som nu också visar sig stödja Donald Trump . En grym maktivrare med ett totalitärt tänkande. Ajöss med ännu en bluff. Alex, nu vet jag vad du kommer ifrån och det var inte överraskande faktiskt. Högen av så kallade sanningssägare med dunkla och själviska uppsåt ökar kontinuerligt.

Den här rörelsen i människors medvetanden kommer också till uttryck i stödet för motsatta tankegångar som exemplvis den nästan lika kontroversiella presidentkandidaten Bernie Sanders eller i stödet för Podemos i Spanien eller i alla de demonstrationer som sveper runt jorden.

En mänsklig rörelse framåt som gränsar till andlig och som bara kan förklaras med en enormt global mättnad på systemet eller en andlig resning. Vi är inne i en period som vi i vår bok Kollision myntar som ”Void”, ett tomrum en period där allt ska röras om och komma upp till ytan. Där åsikter och människor synas och sanningen står som vinnare. En tid ägnad förvandling.

Tags:
Categories: Krönikor av Mats | Politik | Proteströrelser

0 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Ny värld och nya ämnenAv Mats Sederholm

Boken Kollision dominerar vårt liv och kommer fortsätta att göra det en lång tid framöver. Det finns flera anledningar till detta.

- Den innehåller vad vi tror på och vad vi vill verka för just nu. Den beskriver och ger en djupare bild av såväl vårt samhälle som oss själva än någonting annat som i någon form publicerats av oss tidigare.
- Marknadsföringen av den kräver mycket energi och vi lever med den.
- Den engelska upplagan som släpps i början på 2016 .

Boken ruvar på en rad olika ämnesområden som vi kommer att skriva om och debattera framöver.

På boksidan finns det nu ett index och tidpunkt för olika ämnen vi tar upp i videointervjun.

- Samhällsnormernas makt och den kultur som bestämmer ordningen i samhället

- Sysslar media med information eller opinionsbildning?

- Vi definierar i boken något vi kallar för den mekaniska världsbilden som är en av de normer som samhället följer. Det handlar om hur vi prioriterar en splittrad samhällsordning. En bild av verkligheten som handlar om såväl separation mellan människor som vår förkärlek för vetenskapen reduktionistiska tro och en mekanisk syn på vår tillvaro.

- Vi lägger ner många sidor i boken på hur barn, via barnomsorgen tidigt får lära sig att anknytning och närhet till sina närmaste inte är något man ska räkna med i livet. Allt för att vuxna ska få delta i arbetslinjen och den enfaldiga tron på att barn måste offras för vuxnas jämlikhets skull.

- Självklart skriver vi om övervakningen men vi går längre än att enbart klaga på kameror.  För i övervakningens spår så skapas det också en annan kultur där människor får lära sig att integritet och värdighet inte längre räknas.

- Vi berättar också om de "mänskliga klimatproblemen" om den "ohållbara människan" som vi anser är en större katastrof än de miljömässiga. En människa som utarmas av en ständig ekonomisk tillväxt kommer aldrig att vilja bekymra sig över de stora frågorna som exempelvis miljöproblem.

- En av boken 2 tyngdpunkter är delvis En ny världskultur, en legering av makt mellan etablissemangens olika instanser som banker, politik, stater och media. Den andra tyngdpunkten är de rekord i protester och uppvaknanden som nu pågått sedan 2010.

De här trenderna är egentligen Kollisionen som pågår i världen.

Vi har hunnit diskutera boken med flera vänner och en av de saker vi funnit är det totala ovetande om hur människor i världen protesterar eller hur människor som deltog i Occupy egentligen organiserade sig och vilka mirakel de skapade. Medias återgivning är i det här fallet fullständigt katastrofal och människors tro på en annan värld förblir därför också utan hopp.

Magasinet Adbusters som startade Occupy har just idag en annons i New York Times sär man gör reklam för globala protester mot världsledare nästa söndag den 19:e. Det händer massor så sträck er bortom den flåsdebatt som tar över allting i media och som vill få dig att uppfatta världen som fullständigt oförändrad och status quo. Eller den idoti som säger att alla protester är styrda av eliten för att lura dig. Makten arbetar på alla nivåer! Vakna!

Se och lyssna på enbart vad som passar just dig bland alla dessa ämnen på bokens videosida.


Tags:
Categories: Krönikor av Mats | Nyheter & Produktioner

0 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Bloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper