SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

Kartan eller verkligheten?

 


 

Av Mats Sederholm

Klar Sikt kommer inte att berätta om vilken fantastisk värld vi lever i alltför ofta.  Det ligger ett dilemma i att plantera nya frön och samtidigt låta myllan vara ofredad.

Finanskrisen har blottat en del oro när nu världen gungar. Människor saknar kontroll över sin tillvaro. Och eftersom våra materiella tillgångar spelar en så stor roll i den här delen av världen då den just är materialistiskt orienterad, så vore en ekonomisk kris i västvärlden att jämföra med att ifrågasätta budskapen i bibeln, koranen eller någon av de buddhistiska skrifterna, för sina respektive troende.

Men vänta nu, materiella ting är någon man kan ta på, medan Gud, änglar och demoner just är en tro, tycker många vänner av sin ordning och sitt sunda förnuft. Och jag svarar då att: Ge mig ett bevis på att den ekonomiska och materiella ordningen eller guden finns!

Jag pratar alltså om trons kraft! Inte om vad tron gäller.  Jag pratar om enfald och en envis längtan efter att få hålla i något som känns säkert fast det är förgängligt. Vi blir alla saliga av vår respektive tro. Så blanda inte in trons innehåll och ifall den är materialistisk eller andlig, för då har du fastnat i detaljer och missat min poäng. Efter börskraschen 1929 så var den materiella och ekonomiska lösningen på en harmonisk värld lika illusionistisk som Gud är för en ateist. Och om jag känner av de kollektiva underströmmarna rätt så sviktar den ekonomiska/materiella tron rätt hyggligt i världen just nu.

Ismer av alla de slag är mest av allt en fråga om att få hålla på något. Själv är jag Djurgårdare och har alltid varit. Och alltid är det någon eller något som puffar in en på ett visst spår. Min storebror får ta åt sig äran av min salighet över blåa ränder. Familjen, uppväxtorten eller kulturen man växer upp i är andra exempel på vad som bestämmer över vad som är heligt för just dig. Kanske är det en arbetaruppväxt och ett okuvlig rättvisepatos som får dig att val efter val stoppa ner en röstsedel för Socialdemokraterna. Eller det kanske är en självklar känsla av att man tar ett personligt ansvar och reder sig själv i kombination med en positiv och skapande anda utan motsträviga stämningar, som får dig att lägga en röstsedel för Moderaterna.  

Men den politiska och verkliga nettoeffekten av olika politiska ideologiers regeringsperioder, vad betyder den? Vad betyder verkligheten? Sanningen? Hur högt står den i värde? Nja inte särskilt högre i kurs idag än tidigare skulle jag tro. Utan tro, om än på lögner prydligt packeterade av kända tv-journalister, så drabbas de flesta av en slags existentiell svindel, aj aj.

"Jag tror mer på kartan än på verkligheten”, sa en projektledare till mig en gång. Jag blev chockad vilket jag nu i efterhand inser var rätt så naivt. Jag var den som i samma projekt ivrigt påminde gruppen om att tidsplanen inte skulle hålla. Trettio års magkänsla för IT-projekt talade.  Det blev många spända möten och med mig själv betraktad som negativ profet.  ”Var mer positiv Mats!”.  Att projektet sedan försenades så till den graden att allt kollapsade och företaget förlorade miljoner blev liksom en underordnad sak. Aj, aj.

Andlighet och materialism är sina likar eftersom de båda ytterst är en tro. Väl medveten om detta så kan de båda bjuda på härliga upplevelser. Åtminstone så gör de det för mig.

Klar Sikt kommer att satsa på lågoddsaren verklighet snarare än kartan. Och det kommer att rotas ordentligt i myllan. Att vi lyckas så nya frön får bli min tro. Frånvaron av en existentiell svindel kan vi dock garantera.

Mats


Tags:
Categories: Allmänt | Krönikor av Mats

0 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Add comment


(Will show your Gravatar icon)

  Country flag

biuquote
  • Comment
  • Preview
LoadingBloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper