SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

Brottsunderhållningen

 


Av Mats Sederholm

Engla, Arboga-rättegången, Tito, Carolin-mordet, Skräckens källare, försvunna Madeleine… ja listan känns oändlig!  Är det nån annan här i etern som kan uppleva att någonting inte står rätt till? Hur många ljus ska vi tända och varför egentligen?

Alltså, det är ju fruktansvärda övergrepp som media tar upp och det handlar om offer som förtjänar all uppmärksamhet och stöd, men är det detta som är uppsåtet bakom det här mediadrevet? Alla dessa bisarra brott drar till sig uppmärksamhet och de är lönsamma för media. Den som inte tror mig bör fundera över begreppet tittköer. Köer på vägar som bildas när det skett en olycka och människor bara måste få se. Jag kröp fram i 30 km/h på Essingeleden i Stockholm för bara några dagar sen av den anledningen för att sedan kunna braka iväg i 100 efter att ha passerat de blinkande blåljusen och en demolerad personbil omringad av räddningspersonal som försökte komma åt stackarn därinne.

I spåren av vår stressade och alltmer själlösa tillvaro där människor ständigt förlorar energi så blir underhållningen allt viktigare. Skitsamma vad för slags underhållning. Människor har alltid dragits till olyckor säger då den coolt distanserade betraktaren med en självbild om att vara lite smart sådär. Exakt! säger jag då och menar att detta utnyttjas allt mer effektivt.  Keep coming wise guy!

I en värld där globaliseringen ökar, där de politiska kontrasterna suddas ut, där begrepp som sympati, empati, närhet och långsiktiga visioner hamnar allt längre ner på innelistorna så uppstår ett vakuum efter verkliga ting. Människors behov av att kunna skapa sin egen verklighet försvinner inte, men vakuumet av maktlöshet som uppstår, kan täppas till med olika typer av sötningsmedel. Och de blir alltmer bisarra ju mer av mänsklig likgiltighet och omedveten uppgivenhet som breder ut sig.

Mänskliga hjärtan kan tryckas tillbaka men aldrig utplånas. När min mobil plötsligt pep upprepat för ett år sedan och jag läste sms på sms om att stödja munkarna i Burma genom att bära något rött på sig, så var det ett uttryck för en djup längtan efter att kunna ”göra något”. Att de flesta glömt bort munkarna någon månad senare och istället var engagerade i någon av de pågående rättegångarna är en tragisk trend i vårt ytliga tidevarv. Behovet efter realiteter och hjärtemusik, men kanaliserat till praktiska och kontaktbefriande sms är vad det handlar om. Vi orkar inte något annat!

Det övergripande skeendet som jag tangerat här kommer det att återvändas till här på Klar Sikt. Tro mig, inget är en slump av det som sker i vår värld idag, tvärtom, det finns kristallklara förklaringar till fenomen i vårt samhälle som framstår som åtskilda och som aldrig nämns i media, men som hör ihop och dessvärre ingår i en riktigt mörk agenda. Mer om detta längre fram.

Häng med!
Mats


Tags:
Categories: Krönikor av Mats

1 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Comments

November 25. 2008 18:37

Karin

Jag tycker att media för ett bra tag sen har passerat alla etiska gränser och det beror väl på att den stora massan av människor också har gjort det, men med draghjälp av medias "legaliserande" av olika kränkande förhållningssätt. Jag tycker däremot att det är väldigt bra att all "skit" dras upp i undersökande program, så parallellt med överklampen och övergreppen på individer så lyfts frågor upp och granskas. Media synar sig självt mer än någonsin och det skapar trots alls en allmän förändring i attityder och även beteenden iom att saker och ting dras till sin spets. Mitt uppe i ett "paradigmskifte" så ger det trots allt ökade möjligheter för fler individer att uppfatta mer av kopplingar mellan det gamla och det nyare, men visst är världen i stort sett skit och visst är det svårt att få övergripande förståelse för hur saker hänger ihop på en djupare nivå.

Människor projicerar också sin oförståelse inför sig själva så länge dom kan och därför blir det vissa underliga fokus som drar mer intresse. Det är ju bara ur ett psykologiskt perspektiv som olika företeelser egentligen blir begripliga, bortsett då från den eventuella "andliga" dimensionen.

/Karin

Karin

Add comment


(Will show your Gravatar icon)

  Country flag

biuquote
  • Comment
  • Preview
LoadingBloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper