SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

Bloggare, ett pittoreskt men maktlöst släkte.Av Mats Sederholm


Bloggvärlden fick sig ett lyft i samband med FRA-debatten när den trängde igenom mediamuren och förde upp protesterna på dagordningen. Det finns alltså en del smultronställen att besöka om man är intresserad av livet och vår världs utveckling, men det bloggas huvudsakligen inte för att man vill skapa en förändring av folks attityder eller göra världen bättre. Det bloggas främst för att människor behöver bli sedda och uppmärksammade.

”Om jag bloggar så finns jag.”

Bloggen har blivit ytterligare ett skitnödigt sätt att få uppmärksamhet, ett nytt visitkort bland tusentals andra och som yr runt i etern som konfetti.

Klar Sikt då? Kastar jag inte sten i mitt och Lindas egna glashus?

Klar Sikt gör inte anspråk på att berätta om vad som händer i våra liv, vad vi åt till frukost, hur vi mådde i eftermiddags, vem som sa vad till mig på tunnelbanan eller vad för slags kläder jag köpte i helgen. Därför är vi en krönikesamling där vi främst publicerar våra tankar och reflektioner, där vi försöker förmedla viktiga insikter. Som ett uppslagsverk och inte mer annorlunda än om man besöker någon av våra media på Internet.

Genom FRA-debatten lyckades bloggvärlden närma sig de officiella opinionsbildarna nämligen media och politiker. Men, vår värld är pyramidal. Massmedia är ett av de trossystem som bestämmer och sätter normerna för hur du och andra ska bete sig, hur vi ska tänka, vad som är verklighet och framför allt vad som är rumsrent. Detta avspeglar sig hos en stark majoritet människor som inte tror på nåt förrän det sagts i Aktuellt.

En bokförsäljare som jag satt och diskuterade med över köksbordet för några veckor sen sa att de här uppslagsverken som han sålde, de var ändå böcker, de gick att lita på till skillnad mot Internet!
”Nej det går det definitivt inte att göra”, svarade jag.
Det är en gigantisk osanning eftersom alla uppslagsböcker som skrivs är underkastade ett subjektiv val av vad som är viktigt att återge ur historien.

Historieundervisningen i skolor kan få den mest brutala maktgalning att framstå som en hederlig kung och landsfader. Sättet att framställa världen genpm segrarnas namn och fyrkantiga beskrivningar av kännande, lyckliga och olyckliga människor och företeelser, tillhör en väl inprogrammerad akademisk grundnorm som gör att vi hamnar långt ifrån verkligheten. Och oavsett vad det står för klassiska förlagsnamn på omslaget.

Vår värld är en stark hierarki och när bloggvärlden lyckades kläfsa och dovt dunka i golvet på mediedrakarnas våning långt ovanför i pyramiden så är det förstås uppmuntrande, men om man vill tro att folket ska kunna påverka makten så är det bara larvigt. Det tillhör samma rumsrena tro som att intellektuella kan göra någon skillnad annat än som pittoreska inslag, som kulturella färgklickar i ett obönhörligt maskineri som de facto ändå är vad som driver oss framför sig.

Klar Sikt kommer att peka på handlingsmomentet, på livet självt och de val som vi gör i vår dagliga verklighet. Där finns den verkliga potentialen till förändring. Och vi kommer inte att fastna i brusdebatten, varken tankesmedjornas eller bloggarnas. För att skapa en hållbar förändring måste man backa ännu mer, man måste se hela maskineriet i sig och inte bara delarna.

Mats 
Tags:
Categories: Allmänt | Krönikor av Mats

5 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Comments

November 15. 2008 11:40

Mike

Tror knappast man kan kalla folket maktlöst.
Om vi så vill så samlas vi utanför ditt hem..

Tror jag knappast kan defineras maktlöst.

Om någon kan förändra så kan vi göra det tillsammans det är våran styrka

Mike

November 15. 2008 17:00

mats

Hej Mike

"Om vi så vill så samlas vi utanför ditt hem.. "
Ni är välkomna, har ni med er polisen också, eller kommer ni att skapa er en egen ordningsmakt?

I er kamp för att påverka så spelar ni MED makten och är inget alternativ TILL den. Och ni kommer därför också att låta er styras vare sig ni är medvetna om det eller inte.

Vad jag menar är att ni kan påverka, men aldrig tillräckligt för att skapa en förändring av "ramverket".

Mats

mats

November 16. 2008 17:25

Fredrik

Hej Mats,

som alltid klarsynta reflektioiner.
Jag tänkte på diskussionen i Debatt på tvåan förra veckan.
Alex Schulmans humorbefriade blogg Tusen apor fick abnorm publicitet.
På många sätt framställs en del bloggare som ledarebloggar, som kungar och drottningar, media utser dem själv. Självklart ingår de redan i någon mediajätte som Metro, Expressen eller Aftonbladet.

Genom sin enorma publicitet skuggas de som verkligen SÄGER något. Unni Drougge är också en klarsynt kvinno jag kommer läsa mer av.

Och till Mike: det vi motsätter oss styr i lika hög grad.

Fredrik

November 17. 2008 13:08

mats

Hej Fredrik

"På många sätt framställs en del bloggare som ledarebloggar,"
Jättebra aspekt på vad jag skrev och menade. Tack!

Mats

mats

December 14. 2008 09:43

Adis

Gillar din retorik kring böcker som du skrev här oven. Stämmer så väl! Bra svar du gav bokförsäljaren förresten.
Visste du förresten att Radovan Karadzic (maktgalning i forna jugoslavien och mördare av hundratusentals oskyldiga bosniskamuslimer) skrev barnböcker? =)

Adis

Add comment


(Will show your Gravatar icon)

  Country flag

biuquote
  • Comment
  • Preview
LoadingBloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper