SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

Den globala klimatagendan - Del 1

Av Mats Sederholm

Världen kokar av koncensus. Människan bär skulden till den globala uppvärmningen. Media, vetenskapen, politiker, företag, ja alla instanser av våra trossystem eldar på för fulla muggar. Inte att förglömma att Al Gore och IPCC (Intergovernmental Panel for Climate Change FN) fick Nobels fredspris för några år sedan. Världen talar med en röst!

Ja, även undertecknad hoppade av glädje och samsyn efter att ha sett Al Gore:s film ”En obekväm sanning”.  ”Äntligen får konsumtionsvärlden ta sitt ansvar”, var mina tankar.

Men mitt upp i denna brinnande samstämmighet ropar plötsligt några:

”Hallå, ehh ursäkta om vi stör men, temperaturen sjunker på jorden just nu, nån som tycker något om det eller…?”.


De gröna och röda kurvorna är temperaturen på jorden mätt på två olika sätt. Den gula kurvan motsvarar utsläppen av Koldioxid (CO2). Temperatur- och CO2- kurvorna följer varandra hyfsat fram till 2003-2005 sedan så tycks de inte längre ha med varandra att göra!

Nu är det förstås inte bara någon enstaka person som protesterar mot de senare årens klimatdrev, drivet av IPCC och Al Gore.  Under hösten har 650(!) utländska vetenskapsmän protesterat. Men även en grupp svenska. Ur den internationella gruppen hörs uttalanden som:

“Jag är en skeptiker .. Den globala uppvärmningen har blivit en religion”

Ivar Giaever.  Nobelprisvinnare i Fysik.

“Uppvärmningsrädslorna är den största vetenskapliga skandalen i historien. När människor inser sanningen kommer de känna sig bedragna av vetenskapen.”
Dr. Kiminori Itoh Japansk vetenskapsman

"IPCC har förvandlats till en sluten krets: de lyssnar inte till andra, de har inte öppna sinnen… jag är verkligen förvånad over hur Nobels Fredspris kunnat delats ut på felaktiga vetenskapliga grunder och av människor som inte är geologer."
Den Indiska geologen Dr. Arun D. Ahluwalia på Punjabs Universitet

Men låt oss ta detta från början och reda ut lite grundbegrepp. Det behövs, för det här är inte lätt och jag kan ju knappast påstå att jag 100% säkert känner till sanningen om den globala uppvärmningen.  Men jag har vanligtvis ett bra luktsinne när det gäller att finna makt, båg och mörkning och hur man kan föra människor bakom ljuset.

IPCC är alltså FN:s klimatpanel. Jaha och vad är det nu då?

Jo, det är en samling personer (52) från hela världen som har till uppgift att hålla rätt på de senaste klimatvetenskapliga rönen. De är inte själva tillsatta som forskare, de är en politisk instans. Däremot anlitar de forskare.

IPCC har fått den globala rollen som det ointagliga rättesnöret för vad som är sant och inte sant inom klimatdebatten. När du hör de ständiga upprepningarna om att människan har skapat uppvärmningen av jorden och att nåt MÅSTE göras, från media, från dina kompisar eller från politiker, så är det IPCC:s röst som upprepas och hamras in i människors medvetanden och förmodligen i ditt också.

Uppvärmningen av jorden har skett kontinuerligt under 100 år. Men, tänker någon, det är ju först sedan 50, 60-talet som CO2 ökat!

Bert Bolin, svensken som var med och grundade IPCC svarar så här på frågan:

”Men temperaturen ökade i början av 1900-talet, innan koldioxidutsläppen tog fart, men sen sjönk temperaturen mellan 1940 och 1970 när koldioxidutsläppen ökade - hur ska man förklara det?”

”Två faktorer kan ha spelat in. Vi hade ovanligt mycket vulkanutbrott fram till 1910, och sen var det inte ett enda vulkanutbrott förrän 1963! Frånvaron av vulkanutbrott gör klimatet lite varmare, det kan vara en förklaring till ökningen i början av seklet. En annan faktor kan vara en viss ökning av solstrålningen, det kan betyda en eller ett par tiondels grader, men den är på väg att försvinna nu.”

Inte direkt någon förtroendeingivande eller distinkt förklaring! Lite vulkanutbrott här och var som fixar till ordningen! Solens påverkan tänkte jag återkomma till.

Okej, uppvärmningen har alltså pågått länge men framförallt ökat de sista åren före sekelskiftet och dessutom dramatiskt. Några av er minns säkert Al Gores målande presentation av den grafen som påvisade just det.  Den grafen kallas för ”Hockeyklubban”  (med den röda delen som klubb-blad och skaftet i gult).


Dr Michael Mann (geovetenskap i Massachusetts) heter han som först presenterade denna graf. Den visar ju tydligt och på en direkt dramatisk skillnad i uppvärmmningen de sista 50 åren och precis när CO2 ökade. Problemet är bara att temperaturutvecklingen inte sett ut så här! Utan snarare som nedan.
 


Alltså en utveckling med varierande perioder av uppvärmning och avkylning.  Manns ”Hockeyklubba”  stämmer inte.  

Men kurvan erövrade IPCC och tog världen med storm. Den blev en ”bekväm sanning” trots att den brast på flera sätt. ”Hockeyklubban” blev offentlig 2001 och ett av Gores starka kort i filmen ”En obekväm sanning” några år senare.  Den ingick också i IPCC:s årliga rapport 2001.

Men 2005 visade forskarna Stephen McIntyre and Ross McKitrick att algoritmerna som skapade hockeyklubbans form, kunde skapa formen och den dramatiska uppgången av jordens temperatur de senaste åren, även om man stoppade in slumpvisa siffror i formeln!

I den senaste rapporten från IPCC (2007) är kurvan borttagen då den troligen blivit alltför pinsam att ha med efter alla diskussioner om felaktigheter och medvetna feltolkningar.

Men, säger någon, de där borrade proverna hämtade från isen som visar sambandet mellan CO2 och värmen sedan hundratusentaks år sedan och som Gore visade upp i sin film?

De visar mycket riktigt hur CO2 och uppvärmning/nedkylning hänger ihop, men det finns ingenting som säger huruvida det var CO2 som skapade värmen eller om det var värmen som skapade CO2.  

T.ex. så frigör en global uppvärmning CO2 bl.a. från haven, alltså, en omvänd riktning på orsak och verkan.

Men sånt här hjälper inte. Det fanns självklart massor av forskare som protesterade mot ”människan skapar uppvärmningen”–teorin och IPCC:s slutsatser. Men det ”allmänna tyckandet” var förankrat. Sanningen var satt i jord. Opinionen var skapad!

Politiker, skolor och inte minst media vräker fortfarande in kol i maskineriet som driver Den Enda Sanningen.

Och fortfarande idag, ett år efter Bert Bolin:s ( svensken som var med och grundade IPCC) bortgång gullas det i media om denne man som slingrade sig som en hal ål när han prövades av expertis om den falsifierade ”Hockeyklubban”.  

Karin Bojs, DN:s vetenskapsredaktör svarade på frågan: Vad betyder hans insatser för klimatforskningen?

- Han är den enskilda person som betytt allra mest för våra kunskaper om klimatet. Mer än Al Gore. Och det inte bara på grund av hans forskning utan även på grund av hans diplomatiska förmåga. Tack vare den kunde han baxa och föra ut kunskapen.

Jodå, nog mäktade han och IPCC med att baxa ut detta. Det globala sanningsministeriet med media, politiker och delar av vetenskapen jobbar oförtrutet på med Människan -> CO2 -> ökad uppvärmning. Trots att forskare skriker sig hesa i bakgrunden. Vanligt folk har inte en chans att själva skaffa sig en rättvis bild. Vi befinner oss i en propagandastorm.

Varför?  Varför vill man få människor att tro på  ”skuldteorin" ?

I del 2 ska jag svara på den frågan men också ge en intressant förklaring/teori om VAD som skapar den globala uppvärmningen.

Mats

Debattlänkar: DN Dagen 


Tags:
Categories: Krönikor av Mats | Miljön/Klimat

1 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Comments

January 6. 2009 19:22

Fredrik

Hej Mats,

ja det är oerhört förvånande att människor som för tio femton år sen inte brydde sig ett skit om varken miljö och hälsa plötsligt agerar allvetare.
När jag läste Humanekologi i Göteborg i mitten av nittiotalet så framstod miljötänk, holistiskt tänk och hälsotänk som rena rabies för ovetande.
Vi hade en gästföreläsare vid ett tillfälle, en avhoppad miljöpartist, har glömt hans namn, som var med i den stora Energikommissionen (minns någon?) där han beskrev maktspelet från de stora partierna som i slutna förhandlingar plötsligt avskrev hela affären och spelade ut alla oliktänkande.
Energipolitiken fortsatte tillsammans med drakarna i energibranschen.
Miljöpartisten hoppade som sagt av och åkte runt o föreläste om det politiska maktspelet.

I mitt liv de senaste tio åren har varit sådana att allt av vikt brukar för eller senare komma till mig: om det så gäller film, böcker, musik osv... Al Gores film har inte ens figurerat i min närhet. Trots att många propagerade för den i bloggar mm.

Mkt The Good guy Al och The bad guy George...

Nä, politik är en dödfödd företeelse.

Fredrik

Fredrik

Add comment


(Will show your Gravatar icon)

  Country flag

biuquote
  • Comment
  • Preview
LoadingBloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper