SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

Ny världsledare - Ny ordning

Av Mats Sederholm

Barack Obama svär presidenteden och såvida inte bibeln tar fyr så tar en ny världsledare plats.

Sällan har så mycket hopp och förväntan ställts på en president. Sällan har massmedia här i Sverige smörat så mycket som denna gång, Sällan har amerikanska politiker oavsett om de är demokrater eller republikaner gett så mycket smicker. Amerikanare skäms och de söker upprättelse efter Bush åtta år.

Men de kommer inte att få det!

För sällan har en president varit omringad med så många krigshökar, intrigmakare och neokonservativa tankesmedjor som denna. Hans ställningstaganden eller brist på, nu senast i slakten i Gaza är bara en början.

Det mesta om Obama i sak finns redan beskrivet i Krönikan Barack Obama samt dubbelkrönikan ”Den nya världsordningen del 1 och del 2

Sällan har också en nytillträdd president omringats med så många märkliga rykten.

 “There’s going to be a crisis which will come along on the 21st, 22nd of January which we don’t even know about right now.”

Colin Powell  19/10 2008 när han talar om Barack Obama

“It will not be six months before the world tests Barack Obama like they did John Kennedy,” “Remember I said it standing here if you don’t remember anything else I said. Watch, we’re gonna have an international crisis, a generated crisis, to test the mettle of this guy.”
Vicepresident Joe Biden Oktober

Obama, if elected, will do something extremely unpopular within the next year and will trend down in the polls. “I promise you, you all are gonna be sitting here a year from now going, ‘Oh my God, why are they there in the polls? Why is the polling so down? Why is this thing so tough?’ We’re gonna have to make some incredibly tough decisions in the first two years. So I’m asking you now, I’m asking you now, be prepared to stick with us. Remember the faith you had at this point because you’re going to have to reinforce us,”
Vicepresident Joe Biden Oktober

The chairman of a key Pentagon advisory panel has echoed recent claims by both Joe Biden and Colin Powell, warning that the next administration will face an international crisis within months of taking office.

Vad Obama och hans politiska visionärer har för planer återstår att se.  Men jag är rädd för att Bush kommer att framstå som en plump men rätt oskyldig president i jämförelse med den nya. Och jag är rädd för att det amerikanska folket som är värda något nytt och fräscht kommer tvingas böja sina huvuden i ånger och vemod inom några år. För det är inte utsidan på en president som gör skillnaden, det är vad som finns på insidan.

Mats  

Debattlänkar: DN DN Aftonbladet Aftonbladet SvD 
Tags:
Categories: Krönikor av Mats | Politik

4 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Comments

January 20. 2009 15:18

dave

Finner det intressant att många dyrkar honom i snudd som en ny slags messiah. Men han är bara en enkel människa, och jag tror säkert han kommer gynna amerikanska intressen i första hand. Så jag tycker man ska vara mer kritisk.
Bara för att hans etniska ursprung skulle göra honom till en bättre president är ju bara en myt som tycks anspelas på allas läppar just nu.

Den nya världsordningen som alla fruktar behöver inte vara av ondo, det är mest att maktfördelningspositionen kan tänkas förflyttas från USA över till möjligtvis Asien nu. Hoppas det blir en förändring oavsett vilket. Hoppas bara att förändringen innebär att fler får fördelar än nackdelar. Det får tiden visa.

dave

January 20. 2009 21:17

mats

Hej Dave

"Den nya världsordningen som alla fruktar behöver inte vara av ondo, det är mest att maktfördelningspositionen kan tänkas förflyttas från USA över till möjligtvis Asien nu."

Det tror jag också att den kan göra

Frågan är bara ifall man vill ha en världstruktur där en liten krets sätter ordningen för hela världens befolkning?

Jag ser gärna ett globalt samarbete men då måste det växa ur ett annat synsätt, ett annat paradigm.

Mats

mats

January 30. 2009 13:37

Therese Sumner

hi
just arrived on your site when searching other info and just felt inclined to say a few words regarding what i have read.Congratulations on the arrival of your baby.I TRULY BELIEVE YOU WISH the best of worlds for him as I do for my children and grandchildren.I saw an interview with B Obama on the oprah show couple of years ago and was truly impressed with the man as he seemed to be a caring individual with great human experience and a DEEPER KNOWLEDGE of what is needed in this world at the moment.i intend to read his book and the few lines I read before ordering it proved to me that he is someone who knows and cares and intends to do something REAL for people.Like John Lennon im a "dreamer" and there are millions of us who want the words of his song IMAGINE to be true.We will create a better world together I am convinced of it and I AM CONVINCED Obama is no "puppet on a string" like many presidents before him but that he will have the courage to stand up for what he believes.He will have to make some unpopular decisions and started to do so on day one.,like supporting groups who were prevented from working with contraception etc under Bush administration and the power of the very blind right wing so called christian groups.
WE HAVE TO CREATE A NEW WORLD NOT BASED ON CONSUMERISM and i think he will dare make the unpopular changes .HE is impressed by SWEDEN and our problem here is that we have so much GOOD to offer the world by our way of living,BUT WE LEAVE TOO MUCH IN THE POLITICIANS HANDS AND DONT TAKE RESPONSIBILITY TO SAT OR DO SOMETHING ABOUT WHAT WE DONT LIKE.like Maud Olofsson said this moening on Malous program what happened to debate on F.r.A.LAGEN? THERE ARE WORSE THINGS COMING SHE SAID and even ica and coop etc know where we spend every penny (cards)and the GPS system in cars so we who get these things can be "followed" all over the place she thinfs we SWEDES SHOULD HAVE MORE INTEGRITY AND i agree .Well I MUST STOP "RAMBLING ON" a habit of mine being originally Irish.
Keep up the good work of spreading LIGHT information if we dwell on the DARKNESS it just INCREASES according to law of energy.
warm regards Therese.

Therese Sumner

February 1. 2009 03:14

mats

Hi Therese
I assume you can read Swedish but feel more comfortable writing in English so therfore I'll continue writing in Swedish.

Tack för dina åsikter här. Och tro det eller ej, men jag uppskattar att det finns människor som har en motsatt uppfattning än min egen.

Tack för ditt grattis till vår skapelse!

Jag förstår så oerhört väl dina intryck av Obama. Världen skulle verkligen behöva någon som vill gå före och skapa något nytt. Dock är Obama och John Lennon för mig helt olika personer.

Obamas budskap liksom Lennons texter är undersköna, men till skillnad från Lennon så omger sig Obama av människor som i så hög grad varit med och intrigerat fram Irak-kriget och kriget i Afghanistan. När han dessutom själv vill sätta in mer militär i Afghanistan och dessutom inte backar för att invadera Pakistan så kan jag inte tro på honom.

FRA-lagen och den ökade övervakningen är ju ett resultat av USA krig i förebyggande syfte. Tyvärr finns det ingenting i Obama eller hans stabs politik som säger att detta ska upphöra.

Konsumtonssamhället är ett resultat av västvärldens tro på materialism och tro på pengar och konkurrens. Att Obama skulle ändra på denna kurs och för hela västvärldens räkning är ganska så optimistiska tongångar minst sagt. Det finns inte ens i min fantasi.

Nej, det är med sorg jag ser hur det amerikanska folket kommer att bli besvikna. De är värda något annat, de står för något annat och jag sympatiserar med dem.

Jag kan ha fel om Obama Therese och jag ska då villigt erkänna detta öppet och klart. Det har du mitt ord på.

Mats

mats

Add comment


(Will show your Gravatar icon)

  Country flag

biuquote
  • Comment
  • Preview
LoadingBloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper