SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

En kampanj om enfald


Av Mats Sederholm

Göran Rosenberg skriver i sin artikel ”Är Humanisternas tro värd en mångmiljonkampanj?".

Men detta är inte en fråga om tro mot vetande. Detta är en fråga om tro mot tro. I Humanisternas fall inte bara tron att Gud nog inte finns utan också tron att de som tror att Gud nog finns utgör ett problem värt en mångmiljonkampanj.

Och konstigare än så är det inte. Och det Humanisterna ständigt faller på, liksom DN:s ledare idag gör, är tron på den självklara kunskapen, den som går att analysera, kategorisera, indela och med vetenskapliga metoder observera. Detta är INTE EN NEUTRAL OCH OBJEKTIV UTGÅNGSPUNKT. Det är ett materiellt/vetenskapligt SUBJEKTIVT ställningstagande. Det är en personlig fråga, kommen ur en personlig prägling där vissa människor är ostimulerade till att använda båda hjärnhalvorna och inte enbart samla kunskapsklossar på hög.

Valet mellan tron på att alltet är en slump eller en intelligent skapelse är som sagt två frågor om tro. Och de som tror att nivåer av intelligens börjar med växter, blir högre hos djur och når sin universella topp hos människan, eller andra liknande varelser på andra fysiska planeter, de just BARA TROR. De har inte ett enda logiskt belägg. De ser skapelsen med all sin perfektionism som en slump. Som att man kastar upp tre målarburkar med färg i luften som när det landar formats till en vacker målning, och kallar det för sunt förnuft. Och jag skulle kunna skriva en hel krönika bara om hur insnöat och sekteristiskt detta känns. Och de satsar miljoner i sin kampanj på att täppa till alla sådana som kan tänka längre.

Nu är de ute efter svenska flaggan också eftersom det finns ett kors i den och då representerar kristendomen.

Snälla, kan nån bara sätta stopp för det här spektaklet!

Och kan någon skriva om andligheten, den som inte nödvändigtvis handlar om en gubbe med skägg som ensam skapat ALLT. Debatten om ateism och tro som nu bubblar på är extremt stereotyp.

Kan inte människor bara känna efter och tänka själva. Kan de inte sluta låta sig styras av vetenskapen eller av någon snäv religion.

Verkligheten är så mycket mer. Den är intuition, kärlek, närvaro, fantasier, mirakel och massor av mänsklig kreativitet, det mesta kommet ur icke-kunskaper och ur kaotiska tillstånd där vänster hjärnhalva tillåts få vila en stund. Tillstånd där kunskapsivrare inte gör sig.

Humanisternas ”sunda förnuft” bygger på att man fryser verkligheten till en stillbild och investerar miljoner i att föra ut denna stillbild till en ny existentiell ordning, eller just en tro.

Kunskaper är och förblir färskvaror. Kunskaper är historia och det som redan ÄR, det är den konservativa ordningens tro. Den är till för de människor som drabbas av en existentiell svindel så fort de inte får ett vetenskapligt handtag att hålla.

Men den framstår som enfaldig och sekteristisk för oss som kommit vidare och inte vill ha några existentiella bromsgupp på vår väg mot en djupare förståelse av alltet.

Mats

Debattartiklar: DN  DN 

Tidigare Krönikor

”Gudsfobikerna Humanisterna och deras vänner”
”Gudsfobikerna Humanisterna och deras vänner - Del 2”

Min egen syn på andlighet går det att läsa om i krönikan Mänsklig Andlighet.

Tags:
Categories: Andlighet | Krönikor av Mats

2 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Comments

July 15. 2009 22:30

Ella

Jag håller fullständigt med Er,men finns det någon Anledning att vara optimist,när människors stora trygghet är grupptryck? Vill man kämpa för sin sak..blir man snart ensam i ledet!..tom "myndigheter"..sviker..och hur kan vi påverka då? "tell me!"...

Ella

July 16. 2009 00:52

mats

Hej Ella

"Vill man kämpa för sin sak..blir man snart ensam i ledet!..tom "myndigheter"..sviker..och hur kan vi påverka då? "tell me!"..."

Bli medveten om, och ge upp tron på att du ska få myndigheter, politiker, eller andra delar av våra trossystem med dig.

Försök att finna en glädje över dina egna insikter, att förstå och inse och att kunna "se". Försök att krackelera lite av grupptrycket, eller koncensusåsikter", genom, att utmana människor ibland. Bli vän med att du själv inte kan göra mer än vad du förmår.

Mats

mats

Add comment


(Will show your Gravatar icon)

  Country flag

biuquote
  • Comment
  • Preview
LoadingBloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper