SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

"Color revolutions", det senaste inom erövringsbranschenAv Mats Sederholm

Uppdaterad 2009-07-21 se längst ner
Uppdaterad 2009-07-22 se längst ner

Snart har ett halvår passerat av Barack “han verkar okej” Obamas presidentperiod.  Han gjuter olja på de internationella vågorna och försöker veckla ut sina fredsvingar över jorden. Så är i alla fall medias och de flesta människors syn på Obama så här långt. Allt han gör är i princip rätt och gott. Men, det är en tidsfråga innan vindarna vänder, för någonting kommer att ske. Han har låtit bli att fingra på avtryckaren och avstått från att, i amerikansk tradition, starta nya krig. Men det är inte så man erövrar nya länder och kontinenter i första hand. Det finns andra sätt att göra detta på.

Fina färger på bilderna överst va? Härligt att se hur människor opponerar sig i förtryckta länder, de vill ju bara ha allt det där fina som vi har här i den ”fria världen”. Hmm, så läggs det fram i TV:s gomorronsoffor. Och så programmeras dina grannars, arbetskamraters och medmänniskors tankar.

Erövringar av främmande kulturer, naturresurser och mänskliga tankar sker inte enbart med hjälp av vapen. det senaste tricket kallas för ”Color revolutions” och är det hetaste inom revolutionsbranschen.  Och precis som inom alla säljande branscher så finns det en smart affärsidé bakom.  För sanningarna bakom den Oranga revolutionen i Ukraina, Rosornas revolution i Georgien eller det senaste Gröna upproret i Iran ingår i den klassiska söndra och härska tekniken.

Låt oss gå bakom medias, politikers och allmänhetens bilder och göra en snabb återblick.

Hösten 2004 var det val i Ukraina. Skulle den sittande presidenten, den rysstrogna Viktor Yanukovych, behålla makten eller skulle Viktor Yushchenko, den informella ledaren för oppositionen vinna? Den senare förlorade valet men gick ut med att valet var riggat, det blev protester,  den Oranga revolutionen blev till och så småningom blev det omval med Yushchenko som segrare. Yushchenko, bankiren som arbetade för Ukrainas centralbank förvandlades till någon slags Che Gueavara och kämpade under mottot ”Power to the people”. Kan någon ge mig lite syre här!

Den Oranga revolutionen byggdes upp av bl.a. studentaktivister och en ungdomsrörelse som bara ett år tidigare stod bakom ”Rose revolution” i Georgien.  Även där hölls ett val där oppositionen påstod att valutgången var fel med ett omval som följd och med ”rätt vinnare” som president. Det blev den västorienterade Saakashvili som lyckades förflytta bort president Shevardnadze från makten. Den förstnämnde skolad och utbildad i USA.

Så varifrån kommer den här ungdomsrörelsen som verkade i båda fallen?

I båda fallen så hade aktivisterna tränats och sponsrats av såväl USA:s utrikesdepartement  som USAID ”United States Agency for International Development”,  National Democratic Institute for International Affairs, International Republican Institute, Bilderberggruppen och inte minst affärsmannen och valutaspekulanten George Soros Open Society Institute.  Vilka revolutionärer va? ”Power to the people”, det känns sååå rätt!

Zaza Gachechiladze, chefredaktör för The Georgian Messenger, skrev: 'Det är en allmänt accepterad åsikt här att Herr Soros är den som planerat att få bort Shevardnadze från makten’.

De här valen var båda ett spektakel där såväl ryska underrättelsetjänsten som bakomliggande amerikanska krafter, och alldeles säkert även CIA, var inblandade. Men när du som hastigast kikar på Aktuellt en kväll så får du INGENTING veta om sådant. Våra massmedia stödjer väst och du befinner dig mitt upp i ett propagandakrig.  Våra journalister vill bara se en sak. Förtryckta människor i öst och ”fria” människor i väst. Den västerländska ångvälten med de, mer eller mindre, betydelselösa politiskt demokratiska rättigheterna tågar österut. Ja, ungefär som de alltid ha gjort.

Nåväl, de röda och oranga revolutionerna gick vägen och nettoeffekten ser vi på kartan nertill.


Gränsen österut har med hjälp av olika befrielse eller revolutionsgrepp så sakteliga säkrats av USA och västvärlden. Ukraina, Georgien, Irak och Afghanistan är bockade och klara. Sen har vi slutligen problembarnet Iran.

Länge har många undrat när USA eller Israel ska slå till mot Iran. Det börjar nu bli uppenbart vad det är som dröjt. Man har velat göra om den lyckade ”Color Revolutions” strategin. Allting började väl med valet i Iran. Valet startade, en oppositionspolitiker utropade det som felaktigt. Revolterna kom igång, ungdomsaktivister och en grön revolutionsrörelse tycktes skaka om präster och politiker i Iran men … något tycktes ha kommit av sig.

Paul Craig Roberts från CounterPunch  skrev förra veckan bl.a.:

Mousavi(oppositionspolitikern ) deklarerade sin seger flera timmer innan rösterna ens blivit räknade. Det här är en typisk CIA destabiliseringsmanöver skapad för att misstänkliggöra motståndarens seger.

Redan 2007 rapporterade ABC news att Bush i hemlighet gett CIA klartecken för en destabiliseringsoperation i Iran.  2008 skrev New Yorker

Sent förra året antog kongressen en begäran från Bush att sponsra en större utökning av hemliga operationer mot Iran, enligt nuvarande och f.d. miltära, underrättelse och politiska källor. De här operationerna, som presidenten sanktionerat för upp till 400 miljoner dollar, var avsedda att destabilisera landets(Iran) religiösa ledarskap.

Och redan en dag före valet nämnde den neokonservativa  Kenneth Timmerman att en ”grön revolution” kunde utbryta.

Barack ”Yes we can” Obama godkände nyligen 20 millioner dollar i bistånd till USAID (se tidigare inblandning i Rose revolution)  till regimkritiska grupper i Iran fast han lovat att inte lägga sig i Irans inre affärer.

Listan på hur USA, Israel eller andra länder i väst försöker ”erövra” Iran är hur lång som helst.

Men som jag skrev tidigare, i dagsläget kan man undra om inte något gått snett. Den gröna revolutionen och power to the people i Iran tycks ha kommit av sig.  

Barack Obamas bundsförvant Henry Kissinger uttalade sig häromdagen. I efterspåren av den ouppnådda Gröna revolutionen sa han:

Då måste vi komma till den slutsatsen att det nu är nödvändigt att arbeta för påverkan av Iran utifrån. Men om jag förstått presidenten korrekt, så önskar han inte en synlig intervention under den nuvarande krisen.

Så kan vi här ana en skiljeväg mellan Obamas inställning och de politiska krafter som han är helt beroende av? Håller tålamodet på att ta slut bland hökarna i USA?

John Bolton, som fanns med i Bush stab sa redan för något år sedan att en ”militär attack mot Iran endast kan ske ifall ekonomiska sanktioner inte biter eller ifall anstiftningen av en folklig revolution inte hjälper”.Obama kommer att tvingas till handling tids nog.  Och om han inte gör det tillräckligt tidigt, så skulle det inte förvåna mig om vi närmar oss ett presidentmord.

Underskatta inte de krafter som sätter ordningen här. De är fullständigt skrupellösa och obarmhärtiga. De ligger bakom attacken mot WTC och de såg till att USA bombade sönder Irak med en miljon människor döda i efterspåren. Allt för att flytta fram positionerna österut.

Ett mord på Obama skulle med rätt skapad/påhittad fiende/förövare ge USA möjligheten att angripa i princip vem som helst i världen. De skulle få en chockad befolkning med sig, men det är bråttom för det är en tidsfråga innan tårarna för frälsaren Obama börjat torka och människor sakta börjar förstå att de fört fram en lögnare till makten.

Nätverket av världens elit, Illuminati, söker konfrontation, kaos och att desillusionera människor.  Det är ur sådana tillstånd de kan forma människor och skapa en global världselit och en global ordning där du och jag alltmer tvingas leva i rädsla och på nåder.

Men västs propagandaapparat stannar inte i USA. Senast idag(2009-07-12) uttryckte DN:s ledare att:

Om det riggade iranska presidentvalet ska kallas fritt, då är naturligtvis …

Det riggade Iranska valet?!  Ja och då menar de knappast CIA utan snarare Irans politiska och religiösa ledarskap.

Vad har DN för källor för ett sådant påstående? Man kan liksom jag själv, när jag presenterar min information, ha många säkra uppfattningar, men när ledaren för en av våra största dagstidningar påstår att valet är riggat så bör de kunna backa upp det.

Jag har idag begärt en förklaring från DN:s chefredaktör.

Samma ledare avslutar: Barack Obama gjorde rätt som sträckte ut handen till Ryssland. Men snart kan det bli nödvändigt att dra tillbaka den.

Och jag tror att han kommer få rätt.

För dig som undrar hur du ska kunna få dina medmänniskor att ens orka föreställa sig en alternativ verklighetsbild vid sidan om medias. Åberopa gärna alla sådana där dokumentärprogram där man intervjuar gamla CIA-Agenter som berättar hur de manipulerat frihetsrörelser eller opinioner i främmande länder. Fråga dina vänner varför sådana spännande program så snabbt rinner av dem så fort de får dagens tidning i sin hand.

Se längre - Känn efter - Tänk själv

Mats    

Uppdaterad 2009-07-21

DN har efter två mejl inget att svara på min fråga om varifrån de fått källan till påståendet om att valet i Iran är riggat. Kort uttryckt, de snackar skit! De förvandlar populistiska stämningar till fakta och påverkar människor på det sättet.
Här är för övrigt en bra länk på temat "Color revolutions".

Uppdaterad 2009-07-22

Ni som trots detta är övertygade om att valet i Iran var riggat. Ta gärna del av, såvitt jag vet, det neutrala "World Public Opiniions" undersökningar. Riktigt intressant site att kika på. Vad gäller det Iranska folkets förtroende för den vinnande presidenten Ahmadinejad så var det 66%. I stort sett i enlighet med valutgången. Se specifikt den sidan här.

I övrigt hoppas jag inte att läsare tror att jag "håller på" diktaturer, kvinnoförtryck eller att jag skulle vara kantrad åt Islam eller nåt sånt. Det enda som jag eller Linda vill få fram är den allra enklaste och mest objektiva sanningen. Fokus ligger på att krackelera vårt samhälles partiska bilder av vår värld och vårt eget samhälle.

Debattlänkar:  SvD DN

Krönikor om Obama:
- Barack Obama
- Ny ledare, nu världsordning
- Mörka moln sluts över världen
Tags:
Categories: Krönikor av Mats | Politik

3 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Comments

July 14. 2009 00:38

jerry

Ja jag har väl "gått" på han. Allt han har sagt och gjort verkar ha varit ganska bra, men han verkar iofs vara mkt intelligentare än bush. Och kan dölja sina avsikter i sin retorik. Jag känner en jätteintelligent ifrågasättande människa, ungefär som du, men hon går också på det emd obama. Hur ska man kunna se igenom det, om man bara följer vanlig press. Den är ju så "hjärntvättad" så man blir det ju själv också

jerry

July 14. 2009 00:55

mats

Hej Jerry

"Allt han har sagt och gjort verkar ha varit ganska bra, "
Kan mycket väl förstå dig och andra eftersom han i sanningens namn fortfarande agerar på ett väldigt liberalt sätt.

Det tycks vara hans "uppdrag", att skapa kontakter och främja en global anda. Han är utan tvivel långt mer klyftigare än Bush. Hans stab och politiska idéskapare är dock något helt annat.

Jag ska gärna backa om mitt synsätt på Obama om det visar sig att han är den helyllekille som världen tror.

Mats


mats

July 17. 2009 11:05

Peter

Obama verkar ha fått rollen som "den snälla polisen". Men samtidigt trappar han ju upp bombningarna av Pakistan och kriget i Afghanistan, hjälper till med att hemlighålla Bushadministrationens smutsiga byk, fortsätter att luckra upp rättssamhället (terrormisstänka ska tydligen kunna hållas fängslade i princip tills dom ruttnar), skänker triljontals dollar i Goldman Sachs & co till föga nytta för skattebetalarna och fortsätter att blåsa upp "den gröna bubblan" (jo, jag tror faktiskt att AGW-effekten är överskattad). Naturligtvis fortsätter han också att hålla liv i den smått heliga myten om att Osama-och-19-kapare attackerade Amerika utan hjälp från någon regering, vare sig på in- eller utsidan. Samtidigt har han behållit samma försvarsminiser som sin föregångare, alltså Robert Gates, mannen som tillsammans med Zwbigniew Brzezinsky på 80-talet var med om att skapa det vi idag känner som "Al Qaida." Världen är allt bra liten, ändå...

Peter

Add comment


(Will show your Gravatar icon)

  Country flag

biuquote
  • Comment
  • Preview
LoadingBloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper