SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

Den israeliska rätten att döda

Av Mats Sederholm

Konvoj-attacken och diskussionerna kring den är heta. De borde inte vara det men hatet mot världens duvor från världens hökar saknar ingrediensen rätt eller rättvisa. Pseudo-diskussionen om hur fartygsbesättningen försvarar sig lever vidare. Jag beskrev den rätt utförligt i föregående krönika då jag anade att den skulle leva vidare och den behöver nog förklaras igen.

Att attackera någon eller ta sig rätten att intervenera vare sig det är i dennes hem, eller på neutral mark i någon mening, är ALLTID fel. Alla har rätten att få försvara sitt hus, sin båt, sitt land eller vad det nu än handlar om.

Israel och en klick hökar inklusive delar av media accepterar inte denna självklarhet. De förväntar sig att ”de sina” har rätt, att de har en auktoritet, en dom, en överhöghet att förvalta som går bortom allt vad demokrati, civilrätt och en självklar mänsklig moral har med att göra.

Därför är alla diskussioner av den här typen en partisk meningslöshet. En rent retorisk diskussion som fångar de människor och framstår som rimlig för desamma, som just i sitt omedvetna redan accepterat Israel som, polis, åklagare och arkebuserare.

Ett annan förlopp hade kunnat vara att stoppa konvojen till Giza (vilket i sig också är fel) men inte på internationellt vatten. Man kunde kräva att man skulle få skicka civila inspektörer ombord på skeppen för att granska lasten och försäkra sig om att där inte finns några vapen. Så enkelt hade det varit, men Israel för inte den tonen, de skiter i detta för de är vana med att få smacka på de svaga runt omkring sig, ohejdat. Som jag skrev i förra krönikan, rädda människor eller grupper tänker inte logiskt.  De flesta av dem sitter i fängelser världen över eftersom de vanligtvis begått brott. Men här går ett helt land på fri fot och skjuter runt omkring sig dårar.

Men trenden och inställningen i att just säga ja till att vissa kan ta sig rätten att attackera, är fruktansvärt otäck. Den insinuerar en kommande global drabbning mellan de i världen som söker begrepp som solidaritet, hjärta eller fred och de som söker makt, ”sin ordning” över andras ordning. De senare söker kontroll, dominans och herravälde. De anser att deras värderingar står över de andras.

När Israels ambassadör liksom Israel själva försvarar attacken så är det en rent fascistisk inställning. När nu USA:s vicepresident Joe Biden ställer upp på Israels rätt att slå till med avrättningar och mord varhelst man önskar i världen, så är det förstås också de själva man försvarar. Biden får ta uttalandet medan Obama tryggt gömmer sig som en liten hund.

Det här inte särskilt roligt. Det är rent ut sagt bara för djävligt. Hoppas att ni som föll för Obama FATTAR vad det är som han och hans regering egentligen ställer upp på.

Och om jag berömde Bildt för hans resoluta och snabba åsikter så kanske det också är på plats att göra lite politisk rättvisa och även citera Lars Ohly: “Detta är Satans mördare”>

Uppdatering 2010-06-05

Media försöker så sakteliga knuffa in aktivisterna i terroristfacket och fortsätter med att ducka för vem som egentligen är angriparen och väljer att se bordningen som "neutral" för att därefter göra aktivisterna till angriparna.

Gardells redogörelse på videon nedan torde kunna reda ut alla frågetecken kring händelserna på skeppet och "motståndet" från aktivisterna och han sammanfattar även det principiella som jag försökt att skriva om här.


Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA), beklagar sig i en artikel på SvD om den antisemitismen som blommar i samband med detta.
Jag tror att SKMA skulle få mindre att engagera sig i ifall det Israeliska folket inte röstade fram en regering som väljer att skjuta fredsaktivister i pannan!
Och jag tror det skulle kännas lättare att ta SKMA på allvar ifall dess ordförande i samma artikel kunde passa på att ta avstånd från attacken.

Men Willy Silberstein och Svenska kommittén mot antisemitism väljer att inte ta avstånd från Israels attack och mord.Uppdatering 2010-06-12

Mediakriget fortsätter med Israel och deras egna videos som referens åt bl.a. Aktuellt. Här istället en sekvens när Israelisk militär misshandlar och avrättar en aktivist.Se artikel i SvD där bl.a. Mikael Wiehe och Pierre Schori bemöter Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA), och hans vägran att kritisera Israels attack, men som samtidigt använder händelsen, för att dra fram antisemit-spöken.

Mats

Debattlänkar: Aftonbladet DN DN SvD DN 

Tags:
Categories: Allmänt | Krönikor av Mats | Politik

9 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Comments

June 3. 2010 22:24

Michael

Synd att blogginlägget innehåller så många språkfel att man inte orkar läsa klart. En granskning av texterna innan publicering skulle inte skada eftersom innehållet är så pass spännande.

Med vänlig hälsning,

Michael

Michael

June 3. 2010 23:30

mats

Hej Michael

Jag skrev krönikan ovanligt snabbt och där finns(fanns?) några ord som fattas för att få meningar att fungera klanderfritt. Tack för påpekandet.

Men att du inte ens kan läsa klart, hmm, det framstår som lite väl känsligt måste jag nog säga. Nåväl, pröva igen och återkom gärna med kommentarer kring innehållet.

Mats

mats

June 4. 2010 07:37

Bo

Du har en konstig inställning till självförsvar. Enligt din logik så kan vi lägga ner polisväsendet, militär och annan skyddsverksamhet. Det löser sig självt genom allas rätt att försvara sig själva.

Antar att du antingen är ung eller naiv, alternativt både och.

Bo

June 4. 2010 08:02

Mohammad

Ja du,

        håller med ovanstående talare (Bo). Vill göra tillägget att det är påfallande många som menar att bara den sida man själv håller på har rätt till självförsvar. Att Hamas och dess sympatisörer (bland annat dem i konvojen) skulle vara duvor är också ett dåligt skämt.

       För konvojmedlemmarna handlar det om att få stoltsera i rampljuset och fördömma de förhatliga judarna. Några med en mer fundamentalistisk muslimsk syn valde vägen rätt till paradiset genom martyrdöden i strid mot de otrogna (genom att med påkar och knivar attackera israeliska kommandosoldater)

       För Israel handlar det om 4 miljoner israelers rätt till liv och trygghet, men eftersom de är judar har ju deras liv inget värde och är absolut inte något som de har rätt att försvara. Vi har hört argumenten förr...

Mohammad

June 4. 2010 12:00

Mats

Bo

Jag tror inte att du och jag har samma förankring och respekt för demokrati. I min värld så råder det en demokratisk koncensus om vilka ordningar och regler som gäller. Fri arkebusering av civila på öppet hav kanske är något som ingår i ditt rättsväsende. Jag tror du hade passat bättre i Mussolinis Italien eller något liknande.

Mats

Mats

June 4. 2010 12:07

Mats

Mohammad och alla andra

Ditt inlägg är ett utmärkt exempel på vad jag beskrev i föregående krönika "Den israeliska rädslan". Nämligen hur man riskerar att dras in i Israelerna och deras stödjandes egna historiska och traumatiska drama.  

Sorry, du får gråta israelernas gråt med andra.

Det jag förespråkar är rättvisa, respekt och en demokratisk grundsyn. Varken Israeler eller Hamas-trogna besitter detta fullt ut. Men i denna krönika så handlar det om vad som hände med Gaza-konvojen.

Mats

Mats

June 9. 2010 12:03

kristendhimmi

Känner stanken av antisemitism.

kristendhimmi

June 9. 2010 23:12

mats

Ja läsare.

"Känner stanken av antisemitism."
Så här blir det!

Mats

mats

June 12. 2010 19:36

mats

Krönikan uppdaterad / Mats

mats

Add comment


(Will show your Gravatar icon)

  Country flag

biuquote
  • Comment
  • Preview
LoadingBloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper