SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

Vägvalet

Av Mats Sederholm

Uppdatering 2010-09-18 Se längst ner

Det är endast några dagar kvar till riksdagsvalet. Valet är som jag skrev i föregående krönika en teater. Valet engagerar väldigt många människor, men det gör också en föreställning på operan. Skillnaden mellan publiken där och väljarna är att de första VET att det är underhållning och en virtuell verklighet.

Men inte enbart är det en teater, det är lika mycket ett sätt att förleda människor bort från frågor som verkligen skulle kunna skapa en förändring i samhället.  Det är en mörkläggning av grundstoderna i vårt samhälle, det är ett sätt varigenom man normaliserar ett samhälle som egentligen är fullständigt sinnessjukt!

Men värst av allt är att det faktiskt blottar bristen på, just vad det påstår sig tjäna, nämligen demokratin.

Vägen till ett samhälle där hjärtat står i fokus, där människans mående betyder mest finns inte på länga vägar med på något av våra kända riksdagspartiers agendor. Den finns där i små nyanser, i mindre ord, i fadda skiftningar men endast så långt som våra grundsystem tillåter det.

Låt oss kika på några av de främsta valfrågorna. Jobben, barnomsorgen, köpkraften,  miljön och andra frågor.

Tillväxt är ett populärt ord. Det betyder för de flesta att vi i någon mening blir ”rikare”, att vi växer, att livets matbord ser välfyllt ut. Det går bra för oss. Tillväxt innebär i praktiken att fler arbetar, att vi producerar mer och att vi konsumerar mer. Ett av samhällets starkaste grundnormer består av den här tillväxtloopen: arbeta – producera – konsumera -  arbeta  o.s.v.  

Den främsta betydelsen av vårt dagliga arbete är faktiskt att vi ska upprätthålla produktionen. Arbetet är inte till för oss, vi är till för arbetet. Och när det gäller konsumtionen så är det samma sak här, den i sig är viktigare än vår lust och våra behov av att verkligen behöva något.

För att tillväxtloopen ska fungera så krävs det en kultur där konsumtion och prylar är viktigt. Och inte bara att de är viktiga, vi måste hela tiden se till att vi har det senaste.  Nya produkter måste skeppas ut i ett tätare tempo för att tillväxten ska öka, alternativt så tillverkas det sämre produkter som snabbare slits ut så att man av den anledningen måste konsumera oftare.  Materialism är lika mycket inbyggt i vårt samhälle som religioner är i andra länder.  Den är vår religion.

Jobben är till för produktionen men när politiker tar upp jobbfrågor så blir det i ett isolerat perspektiv och med tillväxtloopen som en mörkad och självklar naturlag
Reflektion ger oss ingen köplust, andlighet ger oss ingen köplust, kultur ger oss ingen köplust och därför så kommer allt som har med själ, inspiration, lek och uttrycksfullhet att vara nedprioriterat av samhället. Det är inbyggt i systemet, samma system som våra politiker varken vill eller kan rå på.

Ur tillväxtloopen följer en jakt på jobb och prylar som hetsar oss, det skapar stress och föder de flesta av de folksjukdomar som är till grund för vårdfrågorna. Ingen frågar varför vi är så sjuka! Den frågan leder till tillväxtloopen och den är livsfarlig att beröra. Sjukdomarna är inbyggda i systemet.

Familjepolitiken och barnomsorgen är också den formad av tillväxtloopen. ALLT utgår ifrån att så många som möjligt måste hålla igång tillväxten och komma ut i arbetslivet. Barnen tvingas bort från sina föräldrar, de tvingas bort från en naturlig uppväxtmiljö. I en naturlig värld så borde de få umgås med äldre, med sin familj och leka klart med kompisar i kvarteret innan det är dags att strukturera upp dem till passande tillväxtmaskiner.

Tillväxtloopen genererar också ett kortsiktigt tänk när det gäller miljöfrågor.

Tillväxtloopen skapar ett samhälle med alla de sociala problem som leder till missbruk, våld och psykiska sjukdomar. Våld och övergrepp leder till ett större kontrollbehov i samhället vilket bl.a. föder behovet av övervakningskameror.

Allting hänger ihop, det är inte särskilt svårt faktiskt.

Ändå så är vad jag just skrivit om HELT uteslutet att ta upp. Det är politiskt inkorrekt att ifrågasätta tillväxten. SAMTLIGA PARTIER vill inte diskutera detta annat än i mindre skiftningar. Friår, minskad arbetstid, bättre arbetslöshetsersättning, fler lärlingsjobb, fler människor i arbetslivet, bättre villkor för föräldraledighet o.s.v. Men det finns inte en chans i helvete att skapa en annan huvudriktning i vårt samhälle än den som leder till vänster på bilden. Den leder obönhörligen till ett fängelseliv.

Tillväxtloopen arbeta – producera – konsumera föder nästa vansinnesloop, Jobba – äta – sova. Den föder ett liv där reflektion och tid för att tänka och känna efter blir svårare att få. Detta leder till en kultur där vi människor tappar en naturlig kontakt med oss själva, med våra inre förmågor, med vår egna  förmåga till helande, med vår förmåga till att kunna känna efter, med vår tillit till oss själva som människor. Tillväxtloopen genererar istället fler experter i samhället som ska rätta oss och berätta för oss vad som är rätt eller fel. Vi vet knappt hur vi ska uppfostra våra barn, vi vet snart inte hur vi ska må en vanlig dag. Vi står där en lördagsmorgon i nån träningshall eftersom något av våra barn har träningspass medan vi själva är helt urblåsta av trötthet och bara stirrar in i tomma intet. Vi experimenterar med design av våra hem, med maträtter, vi dansar bugg på kvällarna och allt ser bra ut men sanningen är ju tvärtom. Människor i detta välmående paradis äter psykofarmaka i mängder, vi råkar ut för stressrelaterade sjukdomar, för allergier samtidigt som barnläkare och sociala myndigheter slår larm om våra barn som mår allt psykiskt sämre. Eller så är vi friska men bara så jäkla trötta efter jobbet att vi ligger som paddor i soffan och blänger tomt rakt in tv:n.

Det ska inte vara så här.

Och våra politiker kommer inte att kunna ändra på det.
De kommer inte ens att prata om det.
Media kommer inte att nämna det. Dina medmänniskor kommer heller inte att nämna det.  De gör vad de formas till av gratistidningar lästa mellan två busshållplatser och lite surfande på aftonbladet på jobbet. De vet inget annat.

Men riksdagsvalet håller också på att utveckla sig till det som jag och många andra skribenter nu allt mer tar upp på olika platser på nätet eller i böcker, demokratifrågan.

Efter valet så kommer riksdagen att klubba igenom propositionen ”En reformerad grundlag”. Den kräver två omröstningar på rad med ett riksdagsval emellan eftersom den just kommer att ändra på våra grundlagar. Det handlar bl.a. om att knyta anslutningen till EU till våra grundlagar. Detta sker utan debatt och utan folkomröstning. Nationens rätt att få stifta lagar och reda sig i sitt eget hus minskas nu ytterligare i kombination med Lissabonfördragets union och ”förenta stater prägling” på EU. För 16 år sedan när vi röstade om EU så skrattade moderater och sossar nonchalant åt EU kritiker när de pekade ut den här riktningen. Det var bara hjärnspöken, sa de. Idag är alla riksdagspartier tysta, idag går de till val på att hålla tyst. Inte ett enda parti från vänster till höger säger någonting om EU, inte ens när riksdagen nu knyter till påsen ännu hårdare. Jag saknar ord för det, det är bara för djävligt.

Men lika tragiskt för demokratin är det när nu dagstidningarna istället för att rapportera aktivt går in och påverkar valutgången. Jag började för några veckor sedan reagera på de ständiga krigsrubrikerna om de rödgrönas kräftgång och motgångar i allmänhet och Sahlin i synnerhet. Det var inte sakinnehållet jag reagerade på utan på vilket sätt det blåstes upp. Jag var inte ensam om iakttagelsen. Efter att Expressen kört Sahlins Toblerone-affär i repris så har debatten brutit ut i media. 90% av media är borgerliga och det råder inget tvivel om att de har makten att sätta avtryck i väljarnas sinnen. Och de GÖR det. Aftonbladet skrev en artikel  om det och bjöd in bl.a. DN till debatt, de tackade nej och ville återkomma EFTER valet! När SD visade sig komma en bit över 4% i opinionsmätningarna så körde tidningarna igång en kampanj även mot dom. Jag är varken sosse eller SD-anhängare men som sanningssökare och demokrat är man skyldig att reagera. Mina erfarenheter från debatten i media om sanningsrörelsen förra hösten gav mig svart på vitt på hur media styr politiken och hur de styr opinionsbildningar.

Allians/block uppställningarna är ytterligare en trend bort från mångfald och demokrati. För vad gör vi? Om man tror på partiet P som ingår i alliansen A1 så vill man gärna rösta på dess ideologi och helhetssyn men tvingas istället att tänka i alliansform. Minns att vad man lägger sin röst på är vad ALLIANSEN  levererar de kommande 4 åren och inget annat.

Läsare. Politiken och media blir allt krassare precis som övriga samhället. Moral, rättvisa och respekt rasar i värde. Stålar, konservatism och ytlighet ökar.Den enda nya trenden som syns är SD:s eventuella inträde i riksdagen vilket ytterligare skulle styrka trenden bort från en varmare värld. Allt vad som Vandrarna, sällskapet i boken Robotfolket varnar för, förstärks. Och det är likadant i hela världen. Det sker en global förflyttning, en långsam kulturell förändring. Kontrollsamhället, individualism, elektronifiering av mänskliga relationer, politisk ideologisk likriktan, splittring, cyniskhet, kortsiktighet, snabbare leveranser är några av de frukter som syns på det här förgiftade trädet som långsamt växer sig allt tätare. Riksdagsvalet förlorar alltmer sin möjlighet till att kunna påverka detta eftersom debatten alltid handlar om symptomfrågor.  

Välj värme, rättvisa och rättspatos på söndag. Våga stå upp för en annan värld där politiken tjänar hjärtat. Där tillväxt räknas i mående. Där samverkan och närvaro går före konkurrens och utslagning. Lägg din röst i papperskorgen eller på något nytt.

Känn dig ren och klar i själ och hjärta när du lämnat din röst.

Uppdatering 2010-09-18

Angående tidningars rapportering om de två olika blocken, om Sahlin m.m så är det bekräftat rent statisktikt att de röd/gröna blivit mer negativt omskrivna än alliansen. Se DN

Debattlänkar: DN DN SvD DN DN SvD  SVT SVT SVT


Tags:
Categories: Krönikor av Mats | Politik

11 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Comments

September 16. 2010 21:30

Metaphor

Får jag vara den förste att gratulera till ännu en välskriven artikel?
Det är som du säger, och lösningarna känns ibland långt bort.

Men kan det vara så att människorna av idag ännu inte förtjänar bättre?
Det kan låta kallt och hårt, men jag ser liksom inte att tillräckligt många ännu bryr sig. Sorgligt. Men det kommer bli tydligt för dom, när skiten står dom upp till halsen.

Metaphor

September 17. 2010 19:12

mats

Klar Sikt kommer att rösta på VAKEN.SE (skrivet på en blank valsedel)
En sådan röst räknas lika mycket som på ett registrerat parti.


http://www.val.se/det_svenska_valsyst ... er/bilda_parti/index.html
www.val.se/.../index.html

Mats & Linda

mats

September 20. 2010 18:24

Perra J

Nu vet vi hur det gick i valet. Är ni på Klar Sikt förvånade?
Är det inte konstigt att exakt varenda liten kommun i landet (om jag är korrekt underrättad) har precis så mycket sverigedemokrater som krävs för att ta sig in? Samtidigt fick andra missnöjespartier som t ex Piratpartiet knappt några röster. De flesta svenskar vet att sverigedemokraterna har en nynazistisk appell.
Något stämmer inte.

Perra J

September 20. 2010 20:34

Lisa

Något stämmer inte... Jag ligger lågt med analyser. I alla fall utåt.
Mats och Linda, får jag använda bild 3 uppifrån? Den är så väldigt talande.
Jag undrar hur många det var som inte röstade... eller som röstade på övriga partier, eller på vaken.se som ni talar om här, eller röstade blankt. Det skulle ju vara ganska intressant att veta.

Lisa

September 20. 2010 21:09

Fredrik Larson

Hej,

Läs gärna en liten kommentar på min blogg http://blogg.fredriklarson.se/#post40

Hur det än är så antingen underkastar vi oss verkligheten, eller så skapar vi våra drömmar själva.

Fredrik Larson

September 21. 2010 00:44

mats

Hej Lisa
Inga problem, den är inte min!!

Mats

mats

September 21. 2010 10:31

carina flink

Återigen en tänkvärd och inspirerande artikel. Läste även Delavantes femte del om "Hur oligarkierna blåser massorna" på Sourze. Ja, det är mycket nu. SD och att de kommit in i riksdagen och att folk går hem ur huse och demonstrerar mot rasism. Att en så stor del av våra ungdomar, enligt skolvalet, skulle rösta på Sverigedemokraterna..mina tankar går i korsSmile

Tänk om människor med samma starka energi och frenesi som man mobiliserar upp mot en liten minoritet som SD kunde protestera mot vårt nuvarande marknadssystem med dess krav på ständigt ökad ekonomisk tillväxt, arbete, produktion och konsumtion som bl a leder till att de fattiga människorna runt om i världen blir fler och fler och får allt svårare att klara sig och att det blir väldigt lite kvar till kommande generationer.

Att protestera mot rasism och nazism är inte oviktigt. Men viktigare vad gäller just detta är att rannsaka oss själva och våra egna fördomar och tillkortakommande vad gäller vår inställning till oss själva och ”de andra”.  Och då inte bara angående infödda och inflyttade utan även mellan oss som har arbete och är friska och ”dom” som är arbetslösa och/eller sjuka  och mellan oss som lever i den ”rika” världen och de som lever i den fattiga.

Vad har vi för människosyn och hur handlar vi gentemot våra medmänniskor? Varför röstar vi som vi gör och hur engagerade är vi egentligen i politiska frågor? Vad gör vi rent konkret för att förändra för de fattiga, mindre lyckosamma medmänniskor runt om i världen och i vårt eget land. Gynnar verkligen dagens system alla dem som är förfördelade?  Ger våra politiska partier några konkreta alternativ till ett mänskligare samhälle för alla?

Vi är så klara över att Sverigedemokraterna döljer sina egentliga avsikter men hur är det med våra övriga partier? Menar de vad de säger? Handlar de i mänsklighetens intresse. Menar vi själva vad vi säger och tycker om det skulle komma till faktisk konkret handling?

Och det här med solidaritet. Hur solidariska är vi när vi tror att lösningen på ekonomin och orättvisorna är att slåss mot varandra om dem smulor som finns över till majoriteten av världens befolkning som den rika minoriteten kastat ut till oss istället för att göra gemensam sak mot de verkliga orsakerna till vår belägenhet.  Hur solidariska är vi när vi tär på jordens resurser utan en tanke på vad vi lämnar efter till våra efterkommande?

Vi vet alla att ett fåtal människor äger en stor procent av all världens rikedomar och att vi övriga får hålla till godo med resten. Vi som har tur får så vi klarar oss men många får ingenting.  

Att våra politiska partier har en human invandrarpolitik förändrar inte det faktum att vi är osolidariska. Att vi har många invandrare i Sverige är inte den grundläggane orsaken till att många går arbetslösa och att det finns ont om pengar till våra gamla och sjuka. Det finns så det räcker till alla om vi bara är solidariska. En rättvisare fördelning och en hållbarare hushållning med världens resurser skulle göra frågorna om invandringens vara eller inte vara ointressant.
Världen och dess resurser är till för oss alla och vi har alla ett ansvar för att skapa en mänskligare värld. Om det är det vi vill.

Så länge vi slåss mot symtomen och inte mot grundorsakerna så kommer vi att stå och stampa på samma plats.  Jag har inga lösningar och jag tror inte att det finns en enda saliggörande lösning eller sanning. Men jag tror att om vi vill kämpa mot de orättvisor och missförhållanden vi ser omkring oss så måste vi lyfta blicken en aning och börja rannsaka oss själva och vår egen del i det hela och sluta stirra oss blinda på det som skiljer oss åt och istället rikta fokus mot det som förenar oss och mot de mer grundläggande orsakerna till orättvisorna och missförhållandena som vi vill ändra på. Om det är det vi vill.

carina flink

September 21. 2010 10:50

Lisa

Carina, fantastisk replik. Jag känner igen allt men du formulerar det så mycket bättre än jag lyckas med i mina funderingar.

"Vi är så klara över att Sverigedemokraterna döljer sina egentliga avsikter men hur är det med våra övriga partier?"

Det var helt klart mycket enklare att försöka "tiga ihjäl" SD, (trots det fick de så mycket utrymme i medierna, så de har fått indirekt uppmärksamhet utan dess like) eller indignerat ta avstånd, med eftertryck! Usch, fy! Aldrig SD! Det kan ju de flesta skriva under på. Vi vill inte ha ett parti som diskriminerar efter kultur eller hudfärg. Men, utan särskilt bra argument, förutom att spela på rädslan för den, mycket riktigt, fasansfulla förintelsen. Men, vi få inte vara så rädda att vi inte vågar prata om det, på djupet och länge och inte vara rädda för att prata om, och ifrågasätta, faktiskt, precis allt. Till och med förintelsen. Jag menar, Hitler gick väl inte ut i början på sin karriär och sade att han skulle ta ihjäl några utvalda folkslag och regimkritiker? Antingen ljög han från början eller blev duperad på slutet. Men borde ifrågasätta vilka som tjänade på det. Det är alltid någon som tjänar på krig i vår värld.

Idag kan man ljuga och komma undan märkbart lätt.

Det var ju en hel del partier, om inte alla, som ljög om det mesta i denna valdebatt, så jag börjar misstänka att de övriga partierna inte ville ha en debatt med SD för att de hade så mycket själva att dölja. Media likaså. Då kanske de alla hade stått med byken bar. Sen var det det vanliga kriget om hur pengarna ska fördelas och så ställs olika grupper och intressenter mot varandra. Alltid måste någon offras när smulorna ska fördelas.

Vi måste helt klart lyfta blicken. Tänk om SD hade gjort det!

Lisa

October 2. 2010 15:27

Lisa

Ville bara dela med mig av Little Grandmother för de som inte känner till henne.
http://www.youtube.com/watch?v=QLPrjf8Tp94

Lisa

October 3. 2010 00:49

mats

Tack för tipset Lisa

För mig som tagit del av 1000-tals "kanaliserade budskap" så känns den här ganska klar, enkel och rakt på. Jag är förstås av naturen allergisk mot utvalda visdomslärare och liknande. Men hon förmedlade inte sådant i sitt budskap. "Remember your mother" upprepade hon flera gånger, vilket var viktigt. Hon är i Stockholm den 24-25 Oktober för övrigt.

Mats

mats

October 3. 2010 11:20

Lisa

http://www.youtube.com/watch?v=RjALf12PAWc

Ett annat fantastiskt föredrag jag just sett som handlar om vad du och Linda har tagit upp i flera artiklar, och inte minst i denna. Naomi Wolf om vad vi ska veta om hur fascist/diktaturstater växer fram.

Lisa

Add comment


(Will show your Gravatar icon)

  Country flag

biuquote
  • Comment
  • Preview
LoadingBloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper