SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

EXPO plågas av sanningsrörelsenAv Mats Sederholm


I en artikel på tidskriften Expos websida försöker man ta nya tag mot den växande sanningsrörelsen. Man ”upplyser” om de konspiratoriska rörelserna i USA, vad de tror på, vilka argument de använder sig av o.s.v. och försöker med detta bygga upp ett retoriskt momentum som de sedan söker använda sig av för att i vanlig ordning och på sitt typiska EXPO-sätt, onyanserat försöker dra med sig allt som avviker från mainstream-åsikter eller som är samhällskritiskt.

När EXPO ”ljuger” vilket de gjort till en retorisk tradition, så använder de upprepat guilt-by-association-metoden. De är tvungna till sådant eftersom världen annars skulle bli alldeles för realistisk, krånglig och omöjlig att använda i deras syften. Det börjar redan i inledningen, när de skriver: ”talesmannen Mikael Cromsjös medverkan i tv-programmet Debatt tidigare i år. ” Redan här märker man att de varken är noggranna eller intresserade av sakdetaljer. SvT Debatt programmet ägde nämligen rum 2009!

De skriver vidare om Mikael Cromsjö:  ”Hans försök att kombinera ett allmängiltigt kärleksbudskap med en antisemitisk världsbild mötte ingen överdriven entusiasm ens bland de närmast sörjande. ” EXPO undviker det redan kända i sammanhanget, nämligen att Micke och jag blev blåsta på ett överenskommet programupplägg vilket ledde till en något oförberett och överspontant intryck av Micke i programmet. Vad de inte tar upp är att man försökte ljuga om påstådda weblänkar till författare med tveksamma antisemitiska åsikter.

Men sen kommer vi till det otäcka. För ifall man är kritisk till något och ifall någon oseriös rörelse eller person också är det, så kopplas man automatiskt till den rörelsen.  I detta fallet till en antisemitisk världsbild.

Med samma retorik skulle EXPO kunna skriva att de röd-gröna eller alliansen är rasister ifall de i riksdagen skulle rösta likadant som SD i någon som helst politisk fråga. Allt fungerar i Fablernas värld.

Att Cromsjö öppet och tydligt i samma program tar avstånd från alla typer av rasism eller antisemitism håller EXPO tyst om, allt för att inte tappa sitt retoriska momentum.

På samma sätt försökte EXPO-rörelsen nyligen sätta samman SD med sanningsrörelsen. Fortfarande utan några som helst häftande bultar eller nitar. De hoppas på att uppseendeväckande skitsnack ska växa sig till en lögnaktig varböld och lösaktig ”ryktessanning”.

När jag ifrågasatte Kalla Faktas två program om sanningsrörelsen(Krönikan "Med rätt attt ifrågasätta") förra hösten och varnade för jäv-risken eftersom en judinna var redaktör för ett program som angrepp oskyldiga för att vara antisemiter, så svarade EXPO: ”…hävdar Sederholm alltså att judar har dåligt omdöme och per automatik är partiska i en viss riktning.”

Man kan undra om det inte finns någon sjukdomsdiagnos som passar in på detta tankesätt. Det är hur som helst både extremistiskt, konspiratoriskt och stört på samma gång.

Kajsa Lindohf redaktör Kalla Fakta

Det häpnadsväckande är att de fortfarande efter två Kalla Fakta program (med en EXPO-journalist som redaktör) och flera artiklar fortfarande inte kan vaska fram ett enda enkelt fakta som tydligt och klart kan märka ut sanningsrörelsen i Sverige till att vara varken extremistiskt eller antisemitiskt.

Ur EXPO-artikelns flora av lösryckta generaliseringar så kan jag nämna en. Man tar upp sanningsrörelsens varningar för att vaccinera sig för svininfluensan, men nämner inte att sanningsrörelsen fick rätt. Det FANNS de facto kopplingar mellan WHO och läkemedelsföretag.  Idag utreds dessutom ifall där vaccinerade drabbats av sjukdomen narkolepsi (sömnsjuka).

Artikeln påstår i samma slätstrukna, förljugna och onyanserade sätt att: ”Personer som ställer sig bakom 11 september-konspirationen påstår sig ofta tillhöra en "sanningsrörelse" som kämpar för en oberoende utredning kring vad som egentligen hände i New York den morgonen. Protesterna har varit högljudda och har vid flera olika tillfällen tagits upp för diskussion i media. Till anhängarnas besvikelse har teorierna avfärdats utan större problem”.
 
När och var exakt har teorierna avfärdats annat än som en våt dröm på EXPO-redaktionen?

Överallt där jag diskuterat och debatterat 9/11 så uppstår samma situation. Ilskna anti-truthers försöker vinna debatten antingen med glåpord, bara pur irritation, lögner eller genom att inte svara på sakargument. Media använder sig av tystnad, lögner eller retorik. Men till allas irritation så ökar sanningsrörelsen för varje dag. Att 9/11-kommisionens sanningshalt är mer att likna med en schweizerost där korruption och avhopp gjorts till vardag, duckar man för, för att ta ett exempel.

EXPO försöker i artikeln koppla ihop alla typer av människor med en konspiratorisk uppfattning om något till att vara en del av sanningsrörelsen. För de vet inte vad de ska ta sig till. De saknar argument, fakta och inte minst hjärta och rättvisepatos.

Vad är då fakta? Det är:

  • EXPO som anser sig vara politiskt obundna har avslöjats med att i lönndom upplåta deras privata websidor till bl.a. SSU.
  • De lever bl.a. på en tjallarverksamhet med anhängare inom bokhandelsbranchen a lá värsta STASI-stilen.
  • EXPO –influerade Svenska kommittén mot antisemitism väljer att titta bort och låtsas som det regnar när Israel avrättar civilister på internationellt vatten. Men använder gärna situationen till att lyfta fram antisemitism eftersom det ryktades om att någon på en av båtarna sagt något otrevligt om Israel.


EXPO har inte särskilt mycket med människors utsatthet att göra eller med en känsla för att stå upp för svaga eller utsatta grupper. EXPO-rörelsen har en egen agenda, det är en egen kår som främst försvarar sina personliga möjligheter till influens inom media och som syftar till att sopa rent från en djupare samhällskritik i allmänhet.

De använder sig gärna av en av historiens djävligaste och grymmaste händelser för att skapa en neutronbombsliknande retorik, men som i botten endast är avsett att tjäna dem själva. Jag skulle kunna välja många otrevliga ord komna ur ett förtvivlat hjärta, men biter ihop så gott jag kan. 

EXPO ogillar sanningsrörelsen helt enkelt, de försöker snacka skit om oss, krångligare än så är det inte. Inte för att vi ljuger utan att för vi just söker en oberoende sanning. Tidernas största problem för lögnare, makt och korruption.

Jag säger som Zlatan, ”ta inte skit, ta ansvar”. När EXPO ägnar sig åt förtal så uppmanar jag att fortsätta att leverera obekväma fakta och att inte backa på rättvisepatos och integritet.-


För er som vill få mer bemötande av EXPO:S artikel, missa inte denna faktaspäckade "motartikel".

Tags:
Categories: Krönikor av Mats | Media

14 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Comments

October 3. 2010 21:41

Eric Johnson

Bra skrivet Mats!
Jag fick lov att ta upp detta också på mitt eget lilla vis:
http://www.infowars.se/debatt/antisemitism-1365901

Expos artikel tvingade mig ta upp antisemitism som ett debattämne.

Mvh Eric
Keep up the good work Mats!

Eric Johnson

October 3. 2010 21:41

Fredrik Larson

I våran förening i Helsingborg (http://gryningskultur.wordpress.com/) bjöd vi in Niels Harriet i våras. En lysande föreläsning i två delar om 11 september, han fokuserade mycket på WTC7, den byggnad som stod i skugga av tvillingtornen som helt oförklarligt rasade samman en kort tid efter de två andra. Han gick igenom alla fakta som fanns, fann inga som helst tecken på att officiell förklaring kunde vara sann och la fram en alternativ hypotes om demolering av byggnaderna.
I veckan kommer Juri Lina till oss för att berätta om frimureriet. Veckan därpå kommer ansvarig utgivare för 2000-talets Vetenskap och föreläser. Och i slutet av månaden kommer Ola Petersson och föreläser om Mayakalendern. Även det en föreläsning jag sett tidigare - som också belyser det amerikanska imperiets frammarsch från mitten av 1700-talet till idag, en samhällsberättelse full av krig, manipulation, världsherravälde. På punkt efter punkt följs olika trådar upp: bankväsendet, vapenindustrin, reklambranschens manipulation av folkmassor, krigsberättelser (Pearl Harbor, Koreakriget, Vietnam, Irak, Afghanistan och snart Iran) allt regisserat av ett fåtal imperiebyggare som också iscensatt 9/11 - världens största brott! Ett brott som verkar bli hur tydligt som helst för allt fler.
Dock svenskar verkar vara oerhört lättmanipulerade och den lobbying som ständigt sker omkring oss, i teveinslag, i artikelform - en mediaindustri som per automatik, som en tvångshandling, utesluter ALLA former av seriös debatt.
Såklart att nynazisterna SD välkomnas in i all media på bred front.

Jag ser endast att all politik är trosrörelser som är rädslobaserade. Liksom 90 % av media. Så många människor så fast i gammalt, gammalt manipulerat vänsterhjärnhalvetänk. Och nu laddas ordet SD upp med massprojektion. Av 80 % befolkning.

Världen är uppochner vänd.

Mycket bra artikel Mats! Kärleken och drömmen är större än oss!

Fredrik

Fredrik Larson

October 3. 2010 21:56

Anders

Oj vad mycket faktakällor EXPO pekar till. Dom verkligen benar ut alla frågetecken kring flertalet händelser som exempelvis mystiska dödsfall av personer som var vittnen kring 11 september (Barry Jennings exempelvis).

Tidningen som sprider hat och arbetar för att splittra männskligheten, EXPO, gör ett ypperligt jobb att att förstöra och åter förstöra för majoriteten av befolkningen i Sverige med att sprida lögner och skapa hat.

Kan inte EXPO granska vilka som är extrema islamofober och rasister i Sverigedemokraterna? Två bröder som har efternamnet Ekeroth kan EXPO mer en gärna göra granskande journalistik om. Vad för priser som tilldelats, vilka vänner dom har och vad deras vänkrets har skrivit för böcker för att nämna lite. Rasist som rasist, oberoende tillhörighet.

Anders

October 4. 2010 04:07

Rune H

Kanske är detta vad de vill mörka:
www.anarchos.se/product_info.php/products_id/68

Rune H

October 4. 2010 10:15

mats

Hej Rune

"Kanske är detta vad de vill mörka: "
Var finns sammanhanget?

Mats

mats

October 5. 2010 19:35

H.Nordström

Jag tror vi måste förstå hur extrem vänstern drivit Sverige från dess ideologi som anammats, och driver fortfarande.
Där är svaret på flertal frågor ang detta ämne ( och flera du tar upp )

Vad dessa sk " ideologier " kommer ifrån ÄR jag hemskt intresserad av att rota vidare i numera.
I slutändan handlar det inte bara om extremvänstern eller händelser bara här hemma.
Viss fakta finns i skrifter redan från Platon hur samhällen styrs och drivs.

Skönt Mats att du äntligen är i myllan,,,H.Nordström

October 6. 2010 16:25

Kristian7

Hej! Intressanta artikel. Men jag tycker att det låter lite långsökt att få det att låta som att Expo går i Israels ledband. Det finns väl nästan ingen rörelse som är så anti israelisk som vänstern och specifikt de vänster extremarörelserna. Det här är bl a en sak som klarsikt inte har klarsikt över, mellanösternfrågan. Att vara så okritiskt palestinavänlig gör att respekten för denna sida har minskat, tyvärr!

Kristian7

October 6. 2010 17:57

mats

Hej Kristian

"Det finns väl nästan ingen rörelse som är så anti israelisk som vänstern och specifikt de vänster extremarörelserna. " Jag vet inte i vilken mån EXPO är vänsterorienterat. Jonathan Leman kallar sig liberal och RObert Aschberg, ansvarig utgivare är kristdemmokrat.  

Angående Israelkritik så¨är det inte Klar Sikts mening att ta ställning eller emot länder, partier eller folkslag. Anledningen till att det skrivits om Israel är deras attack mot GAZA-konvojen som var ett övergepp utan motstycke. Även vid dessa tillfällen har reflektionen över mellanöstern-konflikten utgått ifrån att båda parter är offer.

Mats

mats

October 8. 2010 00:24

Fredrik Larson

Hej!

Vill vara meddela att vi i våran lilla, såklart religiöst och politiskt helt obundna, förening bjudit in Juri Lina för föreläsning om Frimurare. Eftersom vi samarbetar med Folkuniversitet blev de uppringda av Expo som genast vi förpassa OSS i föreningen som antisemiter. De vill genast censurera debatten. Skamligt å det grövsta så klart.

http://expo.se/2010/48_3418.html

Föreläsningen var inte någon propagande, även om jag själv kan ha vissa synpunkter på det som framkommit under kvällen. Som sagt, ordet är fritt! Eller?... Föreläsningen gästades av ett femtiotal besökare, alla verkade nöjda och frågestunden gav många frågeställningar. Juri nämnde ingenting om någon förintelseförnekelse. Men gav fakta om våra historia som aldrig tagits upp av vår "fria" press.

Vi fortsätter våran fria och öppna debatt. Ingen av oss i föreningen är på något sätt antisemitiska - vi är för alla människors lika värde! Hos oss råder yttrandefrihet. På torsdag nästa vecka föreläser ansvarig utgivare för 2000-talets Vetenskap - en alternativ tidskrift som tar mycket av läkemedelsbranschens sjuka verksamhet.

Lördag den 23 oktober har vi föreläsning om Mayakalendern. En föreläsning som tangerar en del av det Juri Lina talade om.

Fredrik

Fredrik Larson

October 8. 2010 08:26

Lisa

Nej, Jüri Lina är ingen förintelseförnekare. Man han har en annan syn på historien. Kanske EXPO är historieförnekare? Bara en teori får föras fram. Vi hade säkert lärt oss att genomskåda annalkande diktaturer om vi vågat studera vad som verkligen sker när en diktatur blir till. Det som EXPO gör är endast att göra det enklare att låta samma sak ske gång på gång. De som finansierade båda sidor av andra världskriget, och som byggde upp Tyskland, de har fortfarande mest makt och inflytande i världen. Dessa skyddar EXPO. Och, för att vara övertydlig, jag står för ALLA människors lika värde, jag förnekar INTE att förintelsen ägt rum. Jag är INTE antisemit. Jag hyser den största respekt för djur och natur och moder jord. De som har styrt världen i flera hundra år bevisar gång på gång vad de har för syn på världen. Och det är den största förakt för alla människor, oavsett folkslag, och djur och natur. Man behöver bara se sig omkring. Och tack vare människans "godtrogenhet", eller, förmågan att stoppa huvudet i sanden, och fortsätta att tro på att de som utför ont, egentligen gör gott, så får det fortsätta år efter år.
Ja du Fredrik, ordet är inte fritt. Bara på pappret. Censuren har pågått länge. Och fortsätter mest för att vi är så rädda för vad sånna som EXPO ska kalla oss.

Lisa

October 8. 2010 09:00

Lisa

En fråga till alls som läser här. Om makten, och dess hantlangare, skulle vilja införa en diktatur idag, (det har i.o.f.s. redan börjat) vilka skulle de klämma åt först? Och vilka skulle de låta vara? Take a guess.

Lisa

October 8. 2010 09:47

Fredrik Larson

Visst är det så Lisa.
För EXPO är världen svart vit.
DE har exklusiv rätt till sanningen - alla som motsäger den är konspiratörer, bluffmakare och antisemiter.
EXPO uppfattar jag som en propaganda-maskin. Till och med Folkuniversitets representant (som tvingades stryka sin arbetsgivare som medarrangör) uppfattade EXPOs arbetssätt och framförallt lögnaktiga artikel. Man sköt sig själv i foten.

Jag tror också grunden till vettlösa beteenden handlar om offermentalitet av gigantiska mått. Likt en person som varit utsatt för grova övergrepp i sin barndom och inte blivit medveten om sitt beteende.

Behandlingen av Romer, zigenare och kurder leder till en kollektiv offermentalitet som antagligen förövarna är fullt medvetna om. Man vill skapa offer. Man vill skapa konlikt. Det ligger i maktens natur.

Söndra härska.

Självklart går det inte heller att ingå i sådan här kollektiva dramer. Jag spelar inte en roll där.

Av samma anledning som Ship to Gaza-händelsen som både Klar sikt skrivit om och även Calle Rehbinder tantrikblog.wordpress.com/.../

Klarsynthet är vad vi behöver! Människor med Hjärta, hjärna, kön och ryggrad!

Fredrik Larson

October 8. 2010 12:07

Sami

Bra artikel!

Varför granskar inte EXPO den judiska rasismen mot araber? Den judiska församlingen i Sverige stödjer öppet den rasistiska staten Israel. Svaret på min fråga är enkel... EXPO är inte mot alla former av rasism utan enbart den som de påstår drabbar judar inte den formen av rasism som judar hyser mot andra (särskilt araber).

Sami

October 8. 2010 13:37

H.Nordström

www.nationellidag.se/visa/default.asp?dokID=1288

När ändå ev ordet är fritt.

H.Nordström

Add comment


(Will show your Gravatar icon)

  Country flag

biuquote
  • Comment
  • Preview
LoadingBloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper