SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

Vårt nästa alster


Av Mats Sederholm och Linda Bjuvgård

Hej på er. Idag tänkte vi säga några ord om vad som tar upp vår fritid just nu. Det påverkar nämligen frekvensen på krönikorna här.  Förutom småbarn och två heltidsjobb har vi sedan några månader tillbaka påbörjat vårt nästa bokprojekt som är utan namn än så länge.

Ett projekt vi inte vetat om vi skulle ta itu med över huvudtaget för ett halvår sedan. Men med hösten, som alltid är den bästa perioden att sätta igång nytt på, så föll det sig naturligt.

Innan vi går vidare så vill vi säga att arbetet med Robotfolkets spridande fortsätter. Det tickar på med beställningar, budgeten är klar sedan en tid tillbaka och bara den här veckan så har vi fått ett samtal från en läsare som var överväldigad av boken, som var påläst, äldre och duktig på skrivande och på litteratur.  Vi skickar nu i helgen, och efter visat intresse, ett recensionsex till en av Sveriges mest synliga journalister, för att nämna några händelser kring boken. Konkurrensen i att sälja och marknadsföra böcker är stentuff.

Som alla förstår så är det en oerhört stram tidsbudget vi arbetar med till vardags. Detta är ytterligare ett ”omöjligt projekt” ungefär som med Robotfolket som byggdes under nätterna. Nu har vi ännu mindre tid. Så viljan är stark!

Den nya romanen är inte en fortsättning på Robotfolket. Men självklart kommer läsaren att känna igen sig i spänningen och i vad för insikter som förmedlas.

Den utspelar sig i framtiden men inte allt för långt bort. Karaktärerna kommer att vara friare, mer ”vanliga människor”, men samtidigt väldigt ovanliga ska det visa sig. Vi kommer att släppa in lite mer av andliga fenomen eftersom detta egentligen är något som vi båda i grunden gillar skarpt och inte minst, har djupa kunskaper om. Även science-fiction konceptet är något som vi älskar och kanske främst Linda. Tja, science-fiction ,vi väljer att kalla romanen för en dystopi.  Den kommer hur som helst att vara rasande spännande i en ytterst omvälvande tid. Våra reflektioner om samhället finns självklart med, men inte i Robotfolkets undervisningsform.  Våra insikter om världen växer för varje dag. Därför är det att förvänta sig att nästa bok kommer att vara ännu mer träffsäker.

Vi hoppas vi har lärt oss massor av äventyret med Robotfolket och förväntar oss att kunna skapa en bok som är bättre på alla sätt. Språkligt, dramaturgist och insiktsmässigt. Vi hoppas också kunna producera den här på mycket kortare tid än Robotfolkets 2 ½ år. Att skapa en bok är en gigantisk apparat.

Just nu håller vi på att skissa på storyn. Det fungerar väl så här långt. Fantasin flödar på. Några karaktärer bestämde vi oss för från början även om vi inte exakt visste hur de skulle vara. Just nu växer de fram allteftersom handlingen utkristalliserar sig. Även namnen på dem låter vi växa fram så att det synkar med deras karaktärer.

Linda har suttit och researchat  i några veckor kring teknologier och ämnen som vi vet att många som läst Robotfolket tycker är intressant men också skrämmande. Att se in i framtiden är svårt, men vår tanke är att låta dagens utveckling fortsätta och sedan låta läsaren kliva in i bokens handling. Vi lovar, det kommer att väcka många läsare till insikt!

Bokens titel är oerhört viktig. Vi längtar efter den eftersom den är en grundbult rent energimässigt i arbetet med boken, men samtidigt är den så viktig att det får dröja ett tag till.

Bokens handling berör hela planeten. Både delar av en okänd historia och inte minst det dramatiska öde som den går till mötes.  Men den är tänkt att vara lika dramatisk på det lilla och mänskligt nära planet. Intressanta personligheter och relationer har varit några nyckelord för oss.

Vi kommer att fortsätta med ”innehållsdesign” och research i flera månader framöver. Vi hoppas kunna skriva de första raderna under 1:a kvartalet 2011. Med mycket flyt så är den ute i bokhandeln till julen 2011. Men som sagt, vi har en fruktansvärt tight tidsbudget, så detta är bara spekulationer.

Självklart kan vi inte trolla med tiden varför Klar Sikt blir aningen drabbat. Främst för Linda som har tajtare tidsramar än mig själv.  Men även en massa annat skrivande och läsande här och var på nätet kommer att minska. Även mejlkorrespondensen kommer att gå långsammare. Vi hoppas att ni har överseende med detta.

Ett nytt alster är på väg, ett barn, en skapelse som kommer att krypa innanför många av er. En bok med vemod, glädje, rädsla och en okuvlig kamp. En bok med människor som handlar på instinkt, en bok som kommer att lyfta upp människan, som kommer at ge människan upprättelse. En bok som gör upp med all den indignation som många av våra läsare upplever just nu och skriver till oss om. Men det är också en bok med en kittlande magi i en oerhört omvälvande framtid.

Vi återkommer.

Mats & Linda

Tags:
Categories: Allmänt | Krönikor av Linda | Krönikor av Mats

3 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Comments

November 15. 2010 14:08

Anders

Jag ser fram emot att även läsa er nästa bok. Kämpa på!

Anders

November 16. 2010 16:48

Tobias Hedlund

Lycka till så mycket med den nya boken.
Er första gav mig stor behållning!

Nåd o Frid!

Tobias Hedlund

November 22. 2010 12:07

Delavante

Vad kul! Hade tänkt fråga om ni har någon ny bok på gång. Lycka till med arbetet på den.

Delavante

Add comment


(Will show your Gravatar icon)

  Country flag

biuquote
  • Comment
  • Preview
LoadingBloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper