SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

Framåt folk


Av Mats Sederholm

Vi står inför ett nytt år, vi står mitt i en värld som blir allt vansinnigare, vi står mitt bland människor som bejakar den av ren rädsla och med brist på kunskaper. Men vi står också i en värld där människor blir alltmer medvetna.

Hjälp till att riva de fundament som plågar och söndrar människor varje dag och på alla möjliga sätt och vis.

Materialismen, politiker, media, kulturelit, tom underhållning, patriarkal dominans, vetenskapsexistentialism och andlig fobi är några av de krafter och strömningar som stadigt vill avreglera det mänskliga, som inte tycker om människors grundkraft och förmåga, som inte gillar mänsklig kreativitet såvida den inte har ramats in, paketerats om och kanaliserats till att driva på vårt samhälle i samma riktning som tidigare.

Människor som tänker själva, som lätt upptäcker mönster, som tröttnar på monotona livsstilar, som har annorlunda perspektiv och funderingar, som försöker att göra saker för att det känns naturligt, rätt, viktigt och inte minst kärleksfullt, blir allt färre, de blir allt mer otjänliga i vårt samhälle. De blir obekväma.

De förstår hur oerhört omfattande den här dämpande hinnan av splittring, ytlighet och meningslöshet är och de märker för varje dag hur allt vansinne växer sig allt mer kompakt. Många, väldigt många ger upp, de döljer sina naturliga och mänskliga instinkter till förmån för anpassning, till förmån för att inte bli övergivna. Och när de goda och hjärtliga intentionerna inte ger energi tillbaka, när det ljusa inte ser dem så vänder de sig till det mörka. De gör det för att människan ändå vill existera, den vill bli sedd, även om det så bara är djävulen kvar som ser henne.

Politiker oavsett färg söker få ut dig i arbetslivet, men ytterst inte för att du ska må bra utan främst för att de vill ha så många fungerande arbetsresurser som möjligt tillgängliga i maskineriet. Maskineriet som för länge sedan slutade att tjäna det mänskliga. Ett maskineri som i stället belönar med så många artificiella energisubstitut som möjligt. Människor är idag så splittrade och själsligt nermalda att det enda de orkar reflektera över, det enda de orkar prioritera är mer plåster på såren. Mer materialism, mer konsumtion, mer stålar, mer mänskligt förnedrande underhållning, mer tekniknonsens, mer rädslobaserad övervakning, mer elektronisk anonymitet och ständigt omklonade livsstilar på samma grundrecept. Maskineriet och tillväxten styr. Den ekonomiska tillväxten kräver ständig konsumtion, den kräver maximalt många arbetsrobotar igång samtidigt. Det ekonomiska systemet är en våra största mänskliga blockeringsmekanismer.  Våra lagar sätts ur spel, vår demokrati är åsidosatt när vi lämnat över makten till det där stora nere i Bryssel. Dina riksdagspartier från vänster till höger har tagit giftet och är inkopplade i allt det där anonyma och avskalade. Våra politiker vill att vi ska kriga i främmande land trots att historien så tydligt berättar för oss att detta är en återvändsgränd.

Detta är grunden för vårt "lyckade" samhälle. Det är ett förbannat slaveri och inget annat.

Nanoteknologier, microchips, mind control och en utveckling där människan är på väg att utvecklas till en hybrid mellan hjärta och elektronik är under en rasande utveckling just nu.

Vi lever verkligen i det som åskådliggörs i filmen Matrix som ett spel, medan våra sanna jag oaktiverat ligger och puttrar och bara ger energi till maskineriet.

Vårt samhälle kallar sig demokratiskt. men demokratin är bara en tunn chokladhinna kring ett fast och orubbligt system. 

Tycker du att jag är en pessimist, nå, då har du aldrig varit en av de som:

•    Tvingats ägna nästan all din energi åt att fundera över hur pengarna ska räcka till.
•    Försökt vara ärlig, rak och uppriktig med din kära, men blivit sviken av en svag, orkeslös och kärlekslös karaktär formad av ett nedbrutet samhälle.
•    Varje morgon lämnat ditt barn på dagisinrättningen tillsammans med 30 andra ungar och för lite personal, och önskat att du kunde ge din lille maximal trygghet och närhet som förälder men som efter lämningen på morgonen, biter ihop, sväljer klumpen när du ilar iväg till bussen och lönearbetet.
•    Känt den där tomheten på väg hem från krogen vid fyra-blecket, när det kalla neonljuset i nattbussen blåser bort all krogromantik och alla kärleksdrömmar. Du stirrar tomt ut mot kalla förorter dränkta i orange sken när de far förbi som i en stor meningslös science-fiction film.
•    Kämpat på med karriären och sakta tagit dig framåt, men med insikten om att vad du egentligen gör är fullständigt meningslöst.
•    Gått i plugget på utbildningen du var tvungen att välja p.g.a. av dåliga betyg orsakade av en orolig uppväxt med slitna föräldrar som inte mådde särskilt bra.
•    Som frånskild pappa endast träffat dina barn på helger, som insett hur hela familjedrömmen är kraschad, som känt dig totalt vilsen i världen.
•    Som kvinna insett alla de oskrivna och sublima regler som sätter den manliga ordningen främst i samhället.

Jag beskriver inte mina eller Lindas erfarenheter, jag beskriver några stickprov ur miljoner människors verklighet. Och då har jag inte kommit till de fattiga länderna.

Ni som mår hyfsat, som orkar tänka, som seglar i någorlunda trygga vatten, hjälp till.

Bli förbannade!

Gör inte mer än vad ni orkar, gör era egna små protestaktioner i just er verklighet, törs sticka ut lite, säg ovanliga saker, ge alternativ information men känn efter så att ni inte utmanar makt och härskarstrategierna för hårt och hamnar utanför. Tala om för din omgivning hur det känns hellre än att beskriva hur det är. Människor vet, de känner igen hjärta och empati, även om de inget säger. De är tysta för att de inte vågar kliva fram, som du gör. Men se upp, blottar du dig för mycket så blir du lätt en oas där de vill stanna och utvinna den hjärtenergi de själva inte kan realisera. Se till att hålla din energibalans i schack.

Det går vår väg just nu, de hatade ifrågasättanden som sanningsrörelsen gör ger betalt, Svininfluensavaccinet visade sig vara farligt, övervakningsutvecklingen skapad av 9/11 är liksom så mycket annat mygel och maktmissbruk, avslöjat med Wikileaks. Samhällsutvecklingen är överhuvudtaget just den som konspirationsteoretiker varnar för. Makten glider människor ur händerna med EU och med ännu mer globala planer och utvecklingar.

Känn ingen skuld för vad du inte klarar av att göra, häng på istället, upptäck den riktiga världen, avprogrammera dig, riv de gamla föreställningarna, läs på, förkovra dig och var rädd om dig. Välj att vara i framtiden och bland vinnare. Framåt! Framåt!

Från våra hjärtan till er alla

Gott nytt år

Tags:
Categories: Framtid/Visioner | Krönikor av Mats

3 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Comments

December 30. 2010 12:35

Jerry

•    Känt den där tomheten på väg hem från krogen vid fyra-blecket, när det kalla neonljuset i nattbussen blåser bort all krogromantik och alla kärleksdrömmar. Du stirrar tomt ut mot kalla förorter dränkta i orange sken när de far förbi som i en stor meningslös science-fiction film.

Jag förstår inte det roliga med krogen ärligt talat.
Det känns inte som man kan få någon verklig kontakt, särskilt om man är nykter. Och ångesten efteråt, går du fortfarande på krogen? Det kan ju faktiskt vara roligt ibland med, fast isf trots, och inte tack vare miljön

•    Tvingats ägna nästan all din energi åt att fundera över hur pengarna ska räcka till.

Tänk om man slapp fundera!
Jag vill jobba med musik. Men det är ju svårt, musik kanske är det viktigaste som finns, ändå är det så svårt att leva på det. Handlar om att hitta på sätt att försörja sig!

Jerry

December 31. 2010 20:12

mats

Hej Jerry

"Och ångesten efteråt, går du fortfarande på krogen? "
Nej det gör jag inte, mest för att jag är mitt i en barnfamilj och att jag bor så långt från stan att det kräver taxi hem. MEN man har ju suttit på de där nattbussarna några gånger i sitt liv.

Och visst kan det vara kul att komma ut och käka och äta gott i vänners sällskap, men det är ju det där i ungdomen vanemässiga och meningslösa försöket till social kontakt jag syftar på.

"Jag vill jobba med musik. Men det är ju svårt, musik kanske är det viktigaste som finns, ändå är det så svårt att leva på det. "
Jag förstår det. Har hållit på mycket med musik och varit ute och spelat, men det var länge sen. Skitkul förstås, men min väg var en annan. Upptäckte när jag senare skapade med grafik och video att det bara är olika sätt att uttrycka sig. Även skrivandet har samma grund. Man arbetar med olika energier och uttrycker "ackord" eller harmonier även i färger och skrivande.

Ha det
Mats

mats

January 1. 2011 01:51

Jerry

precis, håller med dig, jag har börjat se sammanhang också, hur viktigt det visuella är för musikupplevelsen, när det finns visuella element i musik, som konserter, filmer osv. Idag måste en musiker kunna allt det där andra känns det som med. Musik är för mig ett sätt att uttrycka känslor, budskap och stämningar. Att klä i ord och ljud sånt som man kanske inte ens förmår säga i vanligt tal.
min väg är låtskrivandet.
Det räcker att folk pratar om problem eller bekymmer och jag får refränger och låtideér i huvudet, det bara händer.
jag håller på med en låt nu som jag gärna visar här t.om, heter you gotta carry me och handlar om mycket saker du tar upp, men hojtar till när jag är färdig med den.

Jerry

Add comment


(Will show your Gravatar icon)

  Country flag

biuquote
  • Comment
  • Preview
LoadingBloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper