SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

Folkets revolution eller ...

Av Mats Sederholm

Från ingenstans hände det, åtminstone för oss som inte har någon djupare insikt om vad som försiggår i de nordafrikanska länderna styrda med järnhand av någon diktator.

Revolution.

Proppen gick ur, ett slumrande raseri har kommit till uttryck inte minst i Egypten.

Förlösande är det enda ordet när människor kliver fram och säger stopp. Aktivism är det enda som duger.

Och det mest otroliga är Mubarak avgick. Allt helt utan våld och trots ett uteblivet internationellt stöd för demonstranterna och en rak och tydlig ton från väst.

I parti och minut ivrar annars ledare i USA och i EU om vikten av demokrati när de blickar österut. Men när det kommer till kritan så är det inte demokrati vi eller andra i väst vill ha, vi vill ha likasinnade, vi vill ha kompisar som kan förstärka vår kultur och vår makt på jorden, skitsamma vad för system det handlar om.

När Hamas vann det Palestinska valet för några år sedan i ett demokratiskt val var det inte vad Väst önskade sig, då betydde inte demokrati någonting. USA och västvärlden är kompis med gällande regering oavsett om den är byggd på diktatur eller demokrati så länge den tjänar väst. Saudi-Arabien är ett exempel. Mubarak som av H Clinton tidigare utpekats som en vän och allierad till USA, är ett annat. Saddam Hussein var tidigare ett tredje exempel då han uppvaktades av den amerikanska regeringen innan de tog Kuwaits parti och dessutom skapade den konflikt de behövde för att marschera österut i världen.                           

Här hemma sa den svenska regeringen att den ville ha ”stabilitet”, ”slut på våldet” och när Bildt fick frågan

”Varför begär ni inte Mubaraks avgång?”
Så säger han
”Därför att det kommer att ske”

Man agerar kring sådant man önskar, så enkelt är det.


Läsare, detta är ett spel på högsta nivå.

För vad vi skådat är delvis vad som spelas upp framför oss, en folkets revolution, men det finns en stor chans att den allians av bl.a. kristna och muslimer och människor från hela Egypten som skrikit ut sin förbannade vrede över åratal av förtryck,  riskerar att bli förlorare. Det finns en risk att någon symbolisk politisk kursändring för att lugna massorna kommer till stånd, för att sedan, precis som efter valen här hemma, följas av ett ”business as usual”.  Människors krafter är då uttömda och man biter ihop igen.  Den politiska terrängen kommer nu vara så mycket mer komplicerad, den kommer att öppna upp för massor av spel bakom kulisserna. Att Mubarak i ena stunden med kraft hävdar att han ska stanna kvar vid sin post och endast några timmar senare väljer att avgå är en tydlig indikation på att beslutet att avgå inte är enbart hans eget.

Det finns en överhängande risk för att Västvärlden fortsätter med sin dominans och förmodligen så vinner de någonting på affären. Kanske de kan exportera melodifestivalen och döva massorna med klonade låtar, paljetter och tomma utrop som: ”Är ni meeeed Kairo”?  ”Då köööör vi!”. Jo tjenare, rakt in i Robotvärlden och själar som sakta brinner upp.

Eller … och jag är rädd för att jag hoppas på mer än vad jag har täckning för, så går det en spricka just nu rakt genom Nordafrika och vem vet, kanske den sprider sig bortom Suez, en spricka som gammal konservativ makt kommer att rasa ner i. Kan östern resa sig med demokrati men utan att förvandlas till nya marknader för Wal-mart, IKEA och med smaklösa köttbullar, potatismos och potatis medan ungarna är i bollhavet så att blivande arabiska medelklassfamiljerna hinner med sina nya liv och får mer tid för sig själva?

Gonatt ”Tusen och en natt”.


Efter några år så tvingas de Egyptiska myndigheterna att starta sin motsvarighet av BRIS och precis som här i Sverige så kommer välgödda men själsligt krisande barn och ungdomar att allt desperatare ringa in och klaga på våld, ensamhet och tomhet i sina familjer. Men vem bryr sig, de hade rätten att yttra sig!

Men riskerna då Mats, riskerna med en isIamisk diktatur, ser du inte det? Kvinnor som stenas ihjäl!

Jag konstaterar att de som för det mesta tar upp stenade kvinnor är män som till vardags ger fullständigt fan i jämställdhet och feminism här på hemmaplan. De har bara hittat ett bra tillhygge att slå med! Vårt välfärdsamhälle är ett ”diktatoriskt” samhälle där ett fåtal människor äger flertalets tillgångar. Människor plågas varje dag när bankräntor far upp och ner och ekonomin mjölkar sönder människors tillgång till ro och eftertanke. Vuxna och barn utsätts för stress och splittring. Vår yttrandefrihet har endast en reell verkan så länge du inte kritiserar systemet. En anda av kärlek och sammanhållning krackeleras hela tiden sönder likt ett gift som sakta påverkar oss, men så långsamt att ingen debatt uppstår. Fler människor tar antingen sina liv eller dör i följdverkningar av vårt samhällssystem än antal kvinnor som dödas av stenkastning i muslimska länder. Jag känner ändå på mig att det är bäst att här deklarera mitt avstånd från den avskyvärda stenkastningen – bara så ingen missförstår mig.

Ett riktigt demokratiskt samhälle där kristna och muslimer kan samexistera är förstås att önska och är vad det mesta pekar på just nu i Egypten. Men samtidigt så har vi inte det minsta att göra med hur man i Tunisien eller Egypten väljer att formera sitt nya politiska eller religiösa landskap. De har SIN väg att gå. Hjälp dem till förändring, men släpp sedan tassarna!

Grundproblemet är att den där krackelerande sprickan som spridit sig i Nordafrika måste sprida sig västerut och norrut till vår värld innan ett ordenligt paradigmskifte kan ske, ja någonstans på jorden och innan en verklig demokrati är möjlig.

Det går nämligen inte att göra en revolution idag utan att det finns en global koncensus bland de som behärskar världsutvecklingen. Tro inget annat. Revolutioner och uppror är alltid i någon mening riggade händelser av exempelvis CIA och på uppdrag av globala krafter i syfte att i lönndom generera problem som de sedan öppet kan kliva in och erbjuda lösningar på.

När nu Mubarak är borta så börjar den andra revolutionen, det egentliga spelet.


Nämligen vilka den/de nästa styrande av landet blir. Kommer ”demokrati förkämparna” USA som pumpat in pengar till diktatorn Mubarak att acceptera något annat än en ny marionett? Risken är att den löpeld av ”revolutioner” som sprider sig endast öppnar vägen för mer inflytande och dominans från väst. Och till och med, att dessa ”folkets revolutioner” är riggade i syfte att just skapa det kaos vari det går att möblera om. Marionetter tillsätts så att de i lönndom tjänar den globala politiken och samtidigt smeker folket medhårs i det öppna. Den Palestinska presidenten Abbas blev nyligen avslöjad med att i det dolda ha samarbeta med Israel kring deras attack mot Gaza. Den ”oranga” revolutionen i Ukraina 2004 mot presidenten Viktor Yanuovich slutade med att ... han blev president igen. Den ”rosa” revolutionen i Georgien ledde fram till att en av många USA-utbildade och anpassade, nämligen Saakashvili, fick makten.

Det kanske bara är så att det var dags att byta marionetten Mubarak mot något mer modernt, någon i ett mer demokratiskt snitt. I Egypten står flera sådana marionetter på tur att kliva fram till förfogande. Mohamed ElBaradei, diplomaten och lite allt-i-allo är en sådan väst-marinerad politiker fostrad i USA. Vice presidenten Omar Suleiman är ytterligare en.


I de flesta fall är sådana här spontana protester/revolutioner förberedda och sponsrade av ekonomiska och politiska krafter. Utländska tankesmedjor, stiftelser och fonder stödda av en klick inflytelserika människor sätter riktlinjerna. Pengar och organisationer pumpas in och skapas i det kommande revolutionslandet. Nätverk av oppositionella grupperingar lobbas fram och vips, ”dags för revolution”. Men knappast en folkets revolution brukar det visa sig.

Når våra (och andra runt om i värden) politiker håller tyst så är det för att anpassa sig och för att avvakta konsensus från de globala krafter som sätter ordningen. Vår politiker bara upprepar vad de redan vet är den internationella vägen.

Det är först när krutröken lagt sig som vi får veta den egentliga meningen med vad som nu sker och vilka som i grunden genererade denna plötsliga ”revolutionsvåg” Den har öppnat upp en pysventil vars tryck riskerar att riktas om till en annan verkan än vad media eller debatten vill vidkännas. Men räkna INTE med någon mediabevakning på auktionen som följer. Vilka som budar på Egypten är politiskt inkorrekt att förmedla.

Inget ska förta glädjen med vad som nu skett. Det går att skapa förändring. Aktivism är avgörande och jag tror inte att jag kan förstå den innerliga glädje som nu utspelar sig för de flesta egyptier.

Ordet islam betyder "villkorslös kapitulation för Guds vilja". För oss som varken bär på Islamofobi eller en andlig allergi så finns en fri tolkning av detta som innebär en värld där alla dominerande krafter slås i spillror till förmån för en organisk och mänsklig inneboende vilja till att forma våra liv i samförstånd och fred.

Jag vill!

Vågar du vilja?

Debattlänkar: DN DN  DN  SvD  SvD  Aftonbladet  Aftonbladet

Tags:
Categories: Krönikor av Mats | Politik

2 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Comments

February 14. 2011 16:51

Lisa

Tack för att du säger det som behöver sägas. Folket kommer inte att kunna göra en revolution om de inte ser vilka som styr egentligen. Det verkar som om de flesta spelar makteliten i händerna.
www.redicecreations.com/article.php?id=14195

Och har vi här en av de organisationer som arbetar frö Amerikans demokrati runt om i världen?

www.ned.org/.../egypt

Och ska nu väst i demokratins namn äntligen få legitimitet att invadera Iran? Nu när Ahmadinejad inte backar som Mubarak så lydigt gjorde.
Tillägger för säkerhets skulle att jag inte stöttar tyranner. Men inte heller vill jag att de ska ersättas av Zbigniew och Soros modernare varianter som dansar vidare efter deras kontrollerande agenda.

Lisa

February 15. 2011 23:42

Delavante

Befriande klarsynt! Tack för en suverän artikel Mats!

Delavante

Add comment


(Will show your Gravatar icon)

  Country flag

biuquote
  • Comment
  • Preview
LoadingBloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper