SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

Den västerländska drygheten bara växer

 

Av Mats Sederholm

Journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som suttit fast i Etiopien ger sin ideologiska slutsats av allt de varit med om. Vi får höra hur viktig yttrandefriheten är. Hur de, efter allt de upplevt väljer yttrandefriheten som det de allra mest vill prata om. Detta kommer att bli deras livs kall. De pustar ut och kan äntligen få tala fritt. Och jag kan förstå dem, men inte för att jag suttit i ett etiopiskt fängelse, utan för att jag upplevt hur rätten att yttra sig inte har någon betydelse eftersom megafonen tas ifrån mig och så många andra. Rätten att få yttra sig är nämligen en meningslös rättighet om det du yttrar ändå tystas. Och tystas görs tusentals människor även här i Sverige.

Sånt här som de nu berättar om fullständigt älskar media att vältra sig i. Först, det handlar om två journalister, alltså två från sin egen kår. Vidare om smaskiga känslosamma sensationer om hur de hotats till livet och hur allt detta kändes och inte minst, hur fantastiskt vår värld är med yttrandefriheten.

Men vår yttrandefrihet gäller endast då vi säger det som ska sägas. Och säger vi inte det som ska sägas så har vi ingen yttrandefrihet. Förmodligen är detta ingenting som de två journalisterna är medvetna om liksom flertalet journalister inte är. 

Vad människor inte funderar över är att det vi skådar är en del av en propagandaapparat.

Att jämföra vår yttrandefrihet med militärdiktaturers eller med länder som lyder under ett totalitärt styrelseskick påminner om när man skapar en film.

Man sätter ihop en konflikt, ett drama, en missunnsamhet, ett förtryck som egentligen ingen vanlig människa drabbas av längre. Det handlar om gamla kända förtryck som redan upprepats och dömts ut. Exempelvis hur prästen i byn förtrycker människorna i församlingen eller hur någon drabbas p.g.a. av sin sexuella läggning etc . Förtryck som allra redan gått upp för alla, som vi gemensamt lärt oss rata och som vi garanterat berörs av. När förtrycket i filmen är etablerat så är det dags att släppa ut hjältarna som agerar enligt den bekanta moralen, som upplöser förtrycket och bekräftar vad alla tittare redan vet och är överens om. En orgie i självklarheter och sparkande på öppna dörrar och filmen säljer.

Men nu sker det i realtid och illusionen om vår yttrandefrihet och demokrati manglas ut och människor tar efter och upprepar tankar de redan kände till och som får dem att känna sig trygga.

”Därnere i de där länderna har man inte mycket att säga till om va? Tänk så bra just vi har det”.
”Här finns inte mycket att klaga över eller hur va?”

Det skapade välbefinnandet som täckning för obekväma sanningar är ett gammalt knep och är ungefär vad som Etiopiens befolkning utsätts för då deras land benådar fångar för att offentligen visa vilket godhet som ändå genomsyrar de styrande och landet som helhet. Benådningen (jmfr vår " yttrandefrihet") är i realiteten endast tillgänglig för de som i någon mening kan bestyrka landets godhet.

Som jag upprepat skrivit och författat om så saknar vi yttrandefriheten i det här landet ifall vi kritiserar de fundamentala lögnerna som samhället vilar på. Mainstremajournalisterna spelar på en annan medvetandenivå och har svårt att identifiera sig med vad jag skriver här. Det är svårt att bli förbannad på de som aldrig vaknat. 

Men den dryga västerländska traditionen av att pumpa upp sig själv trots att denna del av världen i särklass utgjort planetens mest grymma och ociviliserade del, firar triumfer i dessa dagar.

Den antimuslimska filmen på Youtube och reaktionerna i Nordafrika och Mellersta östern har väl inte undgått någon. Som tur är så respekteras den muslimska rätten av att inte bli förödmjukade till skillnad mot debatten om rondellhundarna och Muhammed-teckningarna för några år sedan då allt åter skulle handla om den västerländska yttrandefriheten. 

Logiken då var som följer:
”Du är en fet och korkad person, hela din typ borde utrotas”.
Man får en snyting tillbaka och klagar sen på att man minsann hade rätt att få säga sin mening enligt våra stolta yttrandefrihetstraditioner här i väst.

Ehh va!?

Anledningen till att man får en snyting tillbaka är att man var oförskämd och inget annat. Men det kittlade skönt att få förstärka vår egen art genom att styra om debatten till vår kära yttrandefrihet som bara år en propagandistisk illusion vilket visar sig om man prövar den på allvar.


Men tillbaks till de senaste dagarnas händelser och det uppblossande USA-hatet.

Någon tidning vars artikel jag inte finner igen öppnade med en rubrik liknande "Den arabiska våren har blivit den arabiska vintern".
Jaha och för VEM. Den arabiska våren handlade väl inte om oss här i väst eller om USA. Det handlade om arabers befrielse från sina totalitära ledare och "den våren" står sig. Att stora delar av de muslimska befolkningarna hånar och anklagar USA just nu är helt logiskt.

Men samma självgoda ägarskap om befolkningarna i Nordafrika och Mellersta östern märker man i andra artiklar.


Aftonbladets  Wolfgang Hansson artikel "Filmen har bara ett syfte – att skapa kaos” är knökfylld av den mest flottigaste arrogansen man kan tänka sig.

"Inte ersattes tyrannerna per automatik av västerländsk ­demokrati. I Egypten röstades muslimska brödraskapet och salafisterna, de mest konservativa muslimerna, till makten. "


Jaha var det förhoppningarna om den västerländska demokratin som din glädje över revolutionerna bestod i eller?

" Låt oss hoppas att bakslaget för den arabiska våren inte slutar med en upprepning av det som hände i Iran 1979 när en folklig revolt mot förtrycket förvandlades till en prästdiktatur."


Rent ut sagt, de gör vad de vill av sin frihet och det ska väl du skita i !

Den västerländska egoismen som så tydligt genomsyrar svenska media och journalister accepterar bara andra nationers befrielse så länge de väljer att bli som oss.

Att bli som oss, att bli så välutvecklade, rätt tänkande, toleranta med så många fina rättigheter och traditioner är inget annat än ett imperialistiskt skitsnack och vi är kvar i vår historia, tyvärr.

Västvärldens tradition av att massmörda människor och kulturer i världen som inte passar dem fortsätter. "Dessa infödingar och dessa ohyfsade människor som inte blir som oss." "Tänk va synd va, när de hade chansen, åhh va tråkigt för dem".

False flag operationer, alltså när man iscensätter konflikter man själv kan tjäna på i längden är i allmänhet något som skvaldebatten inte tar i. Förvisso är exemplen på false-flag operationer lika många som väldokumenterade men de är i allmänhet för störande i den västerländska illusionen och släpps inte fram om inte ... man kan vända på steken och exempelvis säga att det var ryska underrättelsetjänsten som skapade en konflikt de själv skulle tjäna på, eller att demonstrationer riktade mot västintressen var skapade av fundamentalister och brottslingar som drog i gång det hela. Eller som den stereotypa beskrivningen av konflikten i Syrien. 

I dagsläget förväntar jag mig att man kommer att skylla allt på Al-Queda eller på andra "skurkar".
Wolfgang behöver inte oroa sig, han kommer att få alla de argument han behöver för att fortsättningsvis kunna stå på piedestal och peka ner på stackarna i alla delar av världen som inte är som oss.

Allas vårar borde vara våran annars så är det ju ingen vår eller ...

Engelsk tidning under storhetstiden:
"Dimma över engelska kanalen. Kontinenten avstängd".

Artikellänkar: Aftonbladet SvD SvD SvD Aftonbladet


Tags:
Categories:

0 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Add comment


(Will show your Gravatar icon)

  Country flag

biuquote
  • Comment
  • Preview
LoadingBloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper