SEE ARTICLES IN ENGLISH ON THE NEW BLOG - BEYOND

SD och Media dansar sin egen dans


Av Mats Sederholm

Uppdaterad 2012-12-05

Skönt att vara tillbaka i skrivstolen igen. Efter några månaders förberedelser  inför föredraget i Göteborg så har vi båda pustat ut lite och börjat formera den kommande tiden och vad för skapelser som ska levereras av oss framöver. Återkommer till detta, men det pågår både konkreta arbeten och visioner. Vårt föredrag i Göteborg blev en riktig succé och det var inte det sista föredraget vi gjorde.

Debatten kring SD har varit tät och egentligen hade jag inte varit intresserad om det inte vore för spelet självt, alltså mediakarusellen och Stimmets(samhällets gemensamma försvarssystem gentemot ”inkorrekt” information) dans med SD vilket varit en förutsägbar fars.

Det började med att Expressen avslöjar filmen där SD:s rättspolitiske talesman Kent Ekeroth (posten som han tvingats lämna)  knuffar en ung kvinna in i sidan på en parkerad bil. Han och partiets numera avhoppade ekonomisk-politiska talesperson Erik Almqist och dess utrikesråds Christian Westling (som även han fått lämna sitt uppdrag) ses senare "beväpna sig" (medias retoriska beskrivning)  med järnrör.

Man kan ju inte låta bli att undra hur Kent Ekeroth som filmade det hela lyckas tappa filmen så att den dyker upp hos Expressen, helt makalöst klantigt.

Nåja, vad som sen händer är att Stimmet med full kraft kastar sig över SD. Alla tidningar försöker komma upp med något nytt avslöjande. Adrenalinet svämmar över på mediaredaktioner, Expo:s aktier skjuter i höjden och enkelt uttryckt: Stimmet har fått blodsmak för,"Nu ska vi knäcka SD en gång för alla".

Under några veckors intensiv granatbeskjutning så undrar man vad som återstår av stödet till SD. Efter en  opinionsundersökning som Novus gjort på uppdrag av TV4 Nyheterna så visar det sig att SD fått ökat stöd!!

Jag tror inte att Stimmet kan få mer hjälp. SD gör bort sig till max, media bjuds på filmbevis och har dessutom moralen på sin sida.

Och ändå förstår inte var tionde svensk hur fel SD har!

Dessa vilseledda människor som inte förstår det rätta, stackars Stimmet!

Förra fredagen såg jag på SvT:s "Gomorron" där  Göran Hägg, författare m.m. ( vanligtvis en frisk och fräsch fläkt i debattsammanhang), Stig Malm samt  Kristina Axén Olin (moderat politiker) diskuterade SD-frågan. Göran Hägg bröt lite av media och moralens dömande koncensussång när han ställde frågan "är det nån som inte visste vad SD står för?""det oroliga är ju att en av tio svenskar faktiskt vet vad dom står för".

Tack Hägg, äntligen lite klarsyn mitt upp i det entoniga fördömandet, blev min glada reaktion.  Men sen så tar han ett steg tillbaka då han förklarar att politiker istället för att säga "åhh vad vi hatar Sverigedemokraterna", borde förklara alla de saker som vi har att tacka invandrarna för. Jora, jag förstår precis vad han menar men om jag hade suttit i soffan så hade jag då sagt: "jomen är det nån som inte redan visste att invandringen har fördelar?". Alltså, de som röstar på SD vet vad de gör, de kan argumenten redan och etablissemanget slår enbart in öppna dörrar.

Det handlar inte enbart om invandringens fördelar, det handlar om vad de som röstar på SD tycker är dåligt med invandringen. Jag har lärt mig massor av medias bemötande av Sanningsrörelsen och jag känner igen retoriken. Man vill inte se argumenten från motståndarsidan.

Man vill inte ha med problemen att göra, man försöker kasta en presenning över alltihop. Men det har inte fungerat och det kommer inte fungera. Likheterna mellan Sanningsrörelsen och SD stannar för övrigt vid medias oförmåga att ta i sådant man inte vill ha med att göra, är det kanske bäst att säga. 

Jag såg Jimmy Åkesson intervjuas av journalisten Karin Hübinette i hennes egen talkshow. Hubinette är vanligtvis skarp och duktig men faller ihop som ett luftslott liksom SvT Aktuellt:s Anna Hedenmo gjorde när de gav sig på Åkesson.

De begår samma misstag båda två. De har en tes, en bild som de vill avslöja. De försöker tolka in olika händelser med SD såsom intervjuer, uttalanden, demonstrationer o.s.v.  så att det ska sammanfalla med tesen. Med detta vill de bygga upp en "avslöjande bild" av SD. Men de når aldrig fram, de faller långt innan eftersom de inte bryr om att läsa på fakta eller våga se problem som finns.

Åkesson kan bara sitta där och sakligt berätta om hur det egentligen står till. Journalisten försöker förflytta in honom framför kikarsiktet men orkar inte knuffa honom eftersom han står på fast mark medan journalisterna slirar då deras underlag är en blandning av fakta utspätt med tyckande och onyanserat dömande.

De flesta är överens om att Åkesson är en skicklig politiker men inte ens det räcker till för han har något de andra saknar, han berättar om de saker som människor själva kan se med egna ögon medan Stimmet rör sig i ett ideologiskt luftslott.

Jag är ledsen men det är inte oproblematiskt med invandring. Och jag skiter högaktningsfullt i de som börjar morra när de läser detta. Jag söker sanningen och inget annat.

Så vad hade jag själv sagt i tv-soffan?

Jag hade förklarat att det är fruktansvärt att se hur invandrare och svenskar segregeras, hur det uppstår främlingskap, att det självklart uppstår schismer när kulturer konfronteras och att det finns en mättnadsnivå för hur mycket främmande inflytande som människor orkar med att bemöta utan att det uppstår rädslor för att de ska förlora sig själva och sin egen kultur.

Men jag hade också sagt att trots alla de här problemen så står jag upp för en multikulturell värld och att jag trots problemen anser att fördelarna med invandring är så mycket större.

Jag arbetar på ett företag där närmare hälften är invandrare. Jag pratar lika mycket engelska som svenska på dagarna och ... jag älskar det. Jag skulle berätta för tv-publiken om hur jag med stor passion och nyfikenhet i smyg kan sitta och iaktta exempelvis en grupp med indier som samtalar. Jag studerar deras minspel, deras utseenden, deras mimik, deras kläder och jag försöker förstå ALLT. Det är som att få chansen att bli del i en ännu större gemenskap, chansen att få utvidga min kunskap om människan. Jag blir glad varje gång jag får prata med någon av invandrarna. Det främmande, det mystiska och det okända lyfter mig och gör mig glad och lätt. Ge mig mer, inte mindre av främlingar.   Jag skulle förklara hur uttråkad jag blir när jag är utomlands och stöter på svenskar runt omkring mig. Snälla bort, bort. jag vill inte se er här, jag ville ju bort och vara en del av nått annat. Jag vill inte se era attityder, era minspel, era familjer och er kultur. Snälla låt mig få slippa svenskheten bara för en stund.   

Men man kan inte säga det ena om man inte säger det andra. För man når inte fram till de människor man försöker påverka om man inte går fram till dem, där de befinner sig.
Problemet är om man gör som jag säger, så åker man på stryk av Stimmet eftersom man bryter den koncensusattityd man måste ha om man ska göra karriär i det offentliga.

Och för de av er som i pur oro fortfarande undrar över mitt egentliga ställningstagande i frågan så vill jag säga att SD för mig är fullständigt främmande. De söker isolering, jag söker öppning såsom jag redan målat upp det. Avslöjandena som gjorts bekräftar enbart deras själ. Det är människor i SD:s toppskikt som är påkomna med rena avarter till uttalanden och fördomar. Kan inte dom lämna landet! Men detta är sakfrågor och det jag försöker förmedla i den här krönikan är främst Stimmet och den dolda maktstruktur som tillåts dominera över opinionsbildningen och hur de spär på konflikter och misstroenden. 

Media, politiker och etablissemanget är korrumperat.  De lever sitt eget liv för sina egna karriärers skull i en egen verklighet som de vill ska dominera över folket. De är inte det minsta intresserade av demokrati och yttrandefrihet annat än att det förstärker deras arsenal av argument.


De sysslar inte med sanning, de sysslar med opinionsbildning, de för ett krig mot oliktänkande och de är dömda att förlora. Vinnaren är sanningen och demokratin.

Men det finns den motsatta sidan av ställningstaganden också. Exempelvis så håller inte somliga "truthers" vinkling av det hela som till exempel "Nya Dagbladets" artikel: "Är kvällspressen intresserad av nyans?". Man har förvisso 100 procent rätt när man skriver: 

"Det är alldeles uppenbart att det ifrån Expressens sida inte handlar om att i första hand försöka påpeka mänskliga brister och handlingar som är klandervärda utan att man istället vill förstöra för sin meningsmotståndare, i detta fall SD."   

Men om man är intresserad av nyans så krävs det balans. Den saknas i artikeln då man ingenting nämner om den faktiska sanningshalten i avslöjandena om SD-ledningens egentliga tyckanden.

Stimmet brukar utnyttja moraliska medvindar när de ska täppa till oliktänkande. I samband med Breiviks dåd så passade man på att ge sig på människor med alternativa teorier på samtida händelser, i samband med Peter Mangs misstänkta massmördande så passade man på att dra in Sanningsrörelsen i det hela. Demoniserande och lögner är Stimmets vardag. 

I Stimmets hopplösa kamp, där man rusar runt med en hammare för att slå tillbaka allt som sticker upp, så försöker man nu ge sig på människor som alltmer inser att politiken håller på att likformas  och desperat försöker finna något annat. Man kopplar på ord som etablissemangsmotståndare eller populister för att tysta ner ett friskt ifrågasättande av en likformighet som backar upp den nya ideologin. En ideologi menad att hålla människor kvar i en hypnos samtidigt som de kopplas in i ett system som fan vet vem som ligger bakom. DN har den senaste tiden gett sig på demoniseringen av oliktänkande genom att koppla ihop SD just med dessa "etablissemangsmotståndare". Precis som EU och hela Europas makthavare försökte göra med Greklands befolkning när de svek de klassiska partierna. Politiker, media och ekonomer som kört befolkningen ner i botten men enligt redaktörer på svenska ledarsidor ändå ska hedras med en självklar maktposition.

Läsare, det suger. 

Att få tala fritt är inte enbart en fråga om yttrandefrihet, det är lika mycket en fråga om mod och rättspatos, det är fråga om ett ärligt sanningssökande och inget kårtänkande. Om man är rädd för det främmande så är man instängd. Det är därför som rädslans motsats, kärleken, alltid är förenad med friheten.  SD lever på människors rädslor, Stimmet lever på etablissemangets rädslor.

Låt de två spela sin egen dans och jaga varandra i sin egen karusell. Jag har annat att göra, jag vill framåt, jag vill ha en annan värld.


2012-21-05
Missa inte DN:s Johan Cronemans artikel om Media och DN. Croneman fortsätter att överraska med sina rakt på iakttagelser.


Länkar: SvD  SvD DN  DN


Tags:
Categories: Krönikor av Mats | Media

1 Comments
Sätt att kommentara: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Comments

December 9. 2012 01:17

Lisa

Som jag ser det, så är det politikerna, medierna och systemet som skapar denna polarisering. Det är därför som jag menar att SD inte är det största problemet, det partiet som alla förfasar sig över, även om det är ett parti som alla andra inom systemet, och jag skulle aldrig i mitt liv lägga min röst på dem.
För att förklara, så får vi höra ideligen att det är brist på pengar. Inom alla områden. Inom skolan, inom kommunen, inom landstingen, inom sjukvården, inom socialtjänsten. Människor som arbetat och betalat skatt får höra att de inte är berättigade till hjälp och blir utförsäkrade och hamnar i meningslösa söka jobb-kurser som inte leder någon vart. Samtidigt kommer högerregeringen med förslag om att folk ska arbeta tills de blir 70, problemet är ju att det inte finns så mycket arbeten att frossa i, och äldre är ju en av de grupper som sällan släpps in på arbetsmarknaden, precis som ungdomar och icke högutbildade och vidare invandrare som inte kan svenska och inte har en utbildning, t.ex. (idag får inte ens alla arbete fast de har en lång och gedigen utbildning) och kanske några unga kvinnor som är i föda-barn åldern. Och de högutbildade invandrarna får inga andra arbeten än som pizzabagare och taxichaufför, det har vi sett en hel del program om. De blir rekommenderade att starta en kinakrog om man är kines, eller en pizzakrögare om man är från Turkiet. Många av de högt utbildade invandrare flyttar till slut till andra länder och får topparbeten på en gång.
När vi ständigt matas med denna brist, hela dagarna, via medier, och nu när länder i närområdet går i konkurs, och  alla länder har brist på pengar, och enorma stadsskulder, och folk går omkring i arbetslöshet och sjukdom utan att få hjälp, och vi dessutom får höra att OJ vad det fuskas! Hemska människor som låtsas vara sjuka när de inte är det, och dessa människor TÄÄÄÄÄR på systemet, och företag i lågstatusyrken jagas med blåslampa av skattemyndigheten, samtidigt som polisen inte har tid eller råd att jaga de verkligt kriminella, och sätter dit folk för att de kört 5km i timmen för fort. Då förstår jag att vissa tänker: men vänta, ska vi ta hit ännu fler, som inte kan få  arbete, som även DE kommer att tära på en ekonomi som bygger på BRIST inom de flesta nivåer? I sig är in och utvandring INGET problem, det bör vara en grundläggande rättighet att vi är fria att bo där vi vill på denna jord, men hur det INTE kan vara ett problem inom detta BRISTSYSTEM fattar jag faktiskt inte. Och hur jobbigt är det inte för en utförsäkrad sjuk människa att höra att vi bor i ett rikt land, som kan ta hit ännu fler, som inte kommer att kunna bidra på några år, bara "tära" när hon/han inget har/fick av detta överflöd, kanske efter flera års slit inom kommunen? Inom systemet som råder är det ju faktiskt så. Därför menar jag, att det är minst lika mycket de övriga partier, och medierna och EXPO inom systemet, som spär på denna polarisering,fast brist EGENTLIGEN inte är ett problem.
Att starta eget för lågutbildade är oftast inte ett alternativ, de få som försöker, som kanske inte kan annat än att starta företag inom lågstatusyrken, de jagas ordentligt av myndigheter.
Om någon skulle få för sig, om de skulle lyckas, mot förmodan, att bli helt självförsörjande, utanför detta system, så skulle det vara fantastiskt! Dels för självförtroendet, JAG KLARAR MIG SJÄLV, men även för jorden, och man är smart nog att skapa en ekologisk, självförsörjande bit mark, med kanske andra likasinnade. Jätte bra! Ur ett perspektiv utanför detta system. Men, då kommer Skatteverket och skönstaxerar en, SÅ billigt kan man ju inte leva! Koppla upp dig till elverken och skaffa dig ett arbete och lämna dina barn på dagis. Det är SÅ lukrativt. Så kan vi fortsätta att gynna storfräsarna och du kan arbeta gratis fram till oktober varje år, så mycket tas in via skatten, för så mycket pengar behöver staten för att ro runt alla myndigheter och politiker och några till ovan för deras huvuden.
När jag säger att invandring kan vara ett problem OM det har vissa kriterier, som t.ex. när vi säljer vapen som används i konflikter mot civilbefolkning i andra länder, och de tvingas fly, då klassar folk mig som både rasist och nazist nästan per automatik. Om våra skattepengar går till "bistånd" till länder i Afrika som driver folk från sin mark för att utländska investerare ska suga ut jorden, då ÄR flykten från andra länder ett problem. Mest för flyktingarna själva. Självklart är inte invandrarna i sig problemet!

Håller med din analys fullständigt, Mats, och måste även jag tillägga att jag tycker SD angriper ett begränsat symptom inom ett sjukt system, inte det verkliga problemet. Dvs, inget jag någonsin skulle lägga min röst på.

Lisa

Add comment


(Will show your Gravatar icon)

  Country flag

biuquote
  • Comment
  • Preview
LoadingBloggtoppen.se Vardagsbetraktelser bloggar Allmänt Blogglista.se Creeper